vakcina, ockovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Komisia schválila tretiu zmluvu na zaistenie prístupu k potenciálnej vakcíne

Európska komisia v piatok schválila tretiu zmluvu s farmaceutickou spoločnosťou, Janssen Pharmaceutica NV, jednou zo spoločností Janssen Pharmaceutical Companies, ktoré zastrešuje Johnson & Johnson. Po tom, ako sa ukáže, že vakcína je bezpečná a účinná proti ochoreniu COVID-19, zmluva umožní členským štátom nakúpiť očkovacie látky pre 200 miliónov ľudí. Členské štáty budú mať navyše možnosť zakúpiť očkovacie látky pre ďalších 200 miliónov ľudí. Takisto sa budú môcť rozhodnúť vakcínu darovať krajinám s nižším a stredným príjmom alebo ju distribuovať do ďalších európskych krajín.

Komisia už podpísala zmluvy so spoločnosťami AstraZenecaSanofi-GSK a úspešne ukončila prípravné rozhovory so spoločnosťami CureVac, BioNTech-PfizerModerna.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla: „V súvislosti so znepokojivým šírením koronavírusu v celej Európe je veľmi dôležité čo najskôr vynájsť vakcínu. Teší ma, že sme dokázali uzavrieť dohodu so spoločnosťou Johnson & Johnson o nákupe očkovacích látok pre 200 miliónov ľudí. Ide o tretiu zmluvu s farmaceutickou spoločnosťou. Naším cieľom je poskytnúť občanom EÚ bezpečné a účinné vakcíny hneď po ich vynájdení.“

Komisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová sa vyjadrila: „Zaistenie bezpečnej a účinnej vakcíny je stredobodom našej európskej stratégie v oblasti vakcinácie. Dnes sme si zaistili tretiu dohodu o nákupe vakcíny, čím sa rozširuje naše portfólio potenciálnych očkovacích látok. Zvyšujú sa tým naše šance, že nájdeme účinný prostriedok proti vírusu. Na pláne sú ďalšie dohody a my nepoľavujeme v našom odhodlaní a úsilí vynájsť úspešnú a účinnú vakcínu v boji proti tejto smrteľnej pandémii.“

Spoločnosť Janssen (potenciálny výrobca očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19) využíva technologickú platformu AdVac®, ktorá bola využitá aj pri vývoji a výrobe nedávno schválenej vakcíny spoločnosti Janssen proti ebole, ako aj potenciálnych očkovacích látok proti ochoreniam spôsobeným vírusmi Zika, RSV či HIV. Potenciálna vakcína je už v tretej fáze klinického skúšania.

Rozhodnutie Komisie podporiť túto vakcínu sa zakladá na riadnom vedeckom posúdení, použitej technológii, skúsenostiach spoločnosti s vývojom vakcín a jej výrobnej kapacite schopnej zaistiť dodávky pre celú EÚ.

Viac..  Vladimír Bilčík: Prechovávam úctu k právu na život, a rovnako k právu žien na slobodné rozhodnutie o svojom tele

Súvislosti

Európska komisia predstavila 17. júna európsku stratégiu na urýchlenie vývoja, výroby a nasadenia účinných a bezpečných vakcín proti ochoreniu COVID-19. Komisia financuje časť počiatočných nákladov výrobcov vakcín formou dohôd o predbežnom nákupe a za to získa právo na nákup stanoveného počtu dávok vakcíny v konkrétnom časovom rámci. Poskytnuté finančné prostriedky sa považujú za preddavok za vakcíny, ktoré členské štáty nakúpia.

Keďže rozhodnutie investovať do vakcíny proti ochoreniu COVID-19 je pre vývojové spoločnosti vysoko rizikové, najmä vzhľadom na vysoké náklady a značnú mieru zlyhania, vďaka dohodám bude možné realizovať investície, ktoré by sa inak jednoducho neuskutočnili.

Európska komisia sa takisto zaviazala zabezpečiť, aby vakcínu dostali všetci, ktorí ju potrebujú, a to kdekoľvek na svete, nielen doma. Nikto z nás nebude v bezpečí, až kým v bezpečí nebudeme všetci. Komisia preto od 4. mája 2020 vyzbierala takmer 16 miliárd EUR v rámci globálnej reakcie na koronavírus, čo je balík celosvetových opatrení zameraných na všeobecný prístup k testom, liečbe a vakcínam proti koronavírusu a na celosvetovú obnovu. Okrem toho potvrdila svoj záujem zapojiť sa do nástroja COVAX pre spravodlivý prístup k cenovo dostupným vakcínam proti ochoreniu COVID-19 všade na svete. Komisia v rámci úsilia Tímu Európa a v kontexte globálnej reakcie na koronavírus oznámila príspevok vo výške 400 miliónov EUR vo forme záruk na podporu nástroja COVAX a jeho cieľov.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices