vojak
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovenskí europoslanci a poslanci NR SR odsúdili boje v Náhornom Karabachu

Päť slovenských poslancov Európskeho parlamentu a 22 poslancov Národnej rady Slovenskej republiky odsúdilo boje v Náhornom Karabachu a vyzvalo obe strany, aby sa vrátili k rokovaciemu stolu. Zároveň vyzvali aj regionálne mocnosti, Rusko a Turecko, aby sa prestali v konflikte angažovať a využili všetky možnosti na nastolenie mieru. Europoslanci a poslanci NR SR tiež vyjadrili znepokojenie nad správami o etnickom a náboženskom násilí na arménskom obyvateľstve. Výzvu iniciovanú Ivanom Štefancom (KDH) podporili Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), Miriam Lexmann (KDH), Peter Pollák (OĽaNO) a Eugen Jurzyca (SaS) z Európskeho parlamentu a poslanci Národnej rady, z klubu OĽaNO OLANO: Milan Kuriak, Peter Pollák, Rastislav Jílek, Róbert Halák, Tomáš Šudík, Romana Tabak,  Zita Pleštinská,  Juraj Krupa,  Lucia Drábiková, Richard Vašečka, Jarmila Vaňová,  Martin Čepček, Peter Liba, Anna Andrejuvová,  Gábor Grendel,  Dominik Drdul, Janna Majorová Garstková,  Monika Kozelová,  Jozef Pročko a z klubu Sme rodina Sme rodina Martin Borguľa, Miloš Svrček, Adriana Pčolinská.
Podľa najnovších správ si už azerbajdžanská invázia do Náhorného Karabachu vyžiadala niekoľko stoviek životov, vrátane civilného obyvateľstva. Sú ničené kostoly a kultúrne pamiatky. Medzinárodné spoločenstvo, vrátane Európskej únie by sa nemalo prizerať, ale musi sa aktívne zasadiť za ukončenie bojov a prešetrenie prípadných zločinov. Násilie nie je nikdy riešením, to sa dá nájsť len za rokovacím stolom,“ uviedol europoslanec Ivan Štefanec.

Plné znenie vyhlásenia:

My, poslanci Európskeho parlamentu zvolení na území Slovenskej republiky a poslanci Národnej rady Slovenskej republiky,

odsudzujeme vojenské akcie a násilie v oblasti Náhorného Karabachu a vyzývame obe strany na prímerie a pokojné rokovania o budúcom usporiadaní teritória. 

Viac..  Martin Hojsík o raňajkovej smernici: Rodičia chcú vedieť, čo natierajú deťom na chlieb

Znepokojujú nás správy o etnických a náboženských čistkách voči kresťanskému arménskemu obyvateľstvu a ničení kultúrnych a sakrálnych pamiatok. Takéto konanie nepatrí do 21. storočia a vinníkov je potrebné identifikovať a potrestať. 

Medzinárodné spoločenstvo, vrátane Európskej únie, sa musí zasadiť o návrat mieru a znižovanie napätia v oblasti. 

Zainteresované mocnosti, najmä Ruská federácia a Turecká republika, musia ukončiť priamu a nepriamu podporu konfliktu a pôsobiť na obe strany tak, aby sa vrátili k rokovaciemu stolu. 

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices