Koláž EN zdroj: © European Union.

Senátne voľby v Česku vyhralo hnutie Starostovia a nezávislí. Nedarilo sa stranám ANO a ČSSD

Včera a dnes sa v Českej republike konalo druhé kolo senátnych volieb, ktoré vyhralo hnutie Starostovia a nezávislí (STAN). Po zrátaní všetkých hlasov STAN vyhral v 11 z 27 obvodov, uviedli to spravodajské portály iDNES.cz a TN.cz.

Naopak, Českej sociálnodemokratickej strane (ČSSD) sa nepodarilo obhájiť ani jedno kreslo a príde tak o senátny klub. Z hnutia ANO premiéra Andreja Babiša sa stane senátorom len jeden uchádzač, pričom hnutie malo v druhom kole až osem kandidátov.

Účasť v tohtoročných senátnych voľbách bola len 16,7 percenta

Kvôli pandémii koronavírusu ľudia znova hlasovali za prísnych hygienických opatrení. Voličom, ktorí nemali zakrytý nos a ústa, hrozila pokuta. Tak ako minulý týždeň, aj teraz mohli občania, ktorí sa pre koronavírus musia izolovať, voliť v stredu z auta. Túto možnosť využilo však málo voličov.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Česko predĺži kontroly na hraniciach so SR o ďalších 20 dní

Česko predĺži dočasné náhodné kontroly na hraniciach so Slovenskom o ďalších 20 dní, platiť tak …

Consent choices