jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /ECR/. PHOTO: redakcia/red.

Eugen Jurzyca: Som proti stanovovaniu kvót na ochranu klímy, peniaze prideľujme podľa výsledkov

BRATISLAVA / Klimatické prognózy vyzerajú desivo, v ohrození je väčšina živočíchov na Slovensku. Podľa europoslancov máme teraz šancu zvrátiť tento hrozivý scenár. Mohli by v tom pomôcť milióny eur z práve vytváraného rozpočtu Európskej únie.

Meniaca sa klíma na Slovensku ohrozuje približne 70 percent druhov rýb, 90 percent druhov plazov, takmer 50 percent hniezdiacich vtákov, či 70 percent druhov cicavcov. Tieto katastrofálne čísla vychádzajú z analýzy Národnej stratégie ochrany biodiverzity.

Európsky rozpočet na roky 2021 až 2027 ešte stále nie je uzavretý, skupina europoslancov sa snaží dosiahnuť aby sa 10% naviazalo na ochranu biodiverzity. „Mizne nám množstvo živočíšnych druhov, aj preto potrebujeme dať peniaze tam, kde vieme, že je problém,“ tvrdí europoslanec PS/RE Martin Hojsík.

Podľa správy medzinárodnej organizácie Living planet došlo v rokoch 1970 až 2016 k poklesu populácie rýb, vtákov, obojživelníkov, plazov a cicavcov až o 68%. Zastaviť tento dramatický pokles chcú všetci europoslanci, avšak nevedia sa zhodnúť na spôsobe ako. „Stanovovanie nejakých kvót nikdy nikomu na nič nepomohlo. „Myslím si, že ochrana životného prostredia sa dá vniesť do každej jednej politiky,“ tvrdí europoslankyňa KDH,EPP Miriam Lexmann. „Som za to, peniaze za výsledky, nie tak, že sa navždy stanoví, kto má aký podiel, pretože potom je riziko, že tie výsledky sa nebudú dostavovať,“ hovorí europoslanec Eugen Jurzyca.

Viac..  Martin Hojsík: Obnova budov je súčasťou riešenia zníženia účtov za energie

Začínajú sa určovať podiely, ktoré budú musieť členské krajiny investovať do dlhodobých projektov súvisiacich so zmenou klímy. „Tridsať percent má byt viazaných na tzv. zelené bondy, čiže tá obnova bude naozaj striktne zelená,“ tvrdí europoslnec PS, EPP Michal Wiezik

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices