Prehľad uplynulého týždňa: Pandemická komisia schválila nové pravidlá, poslanci schválili zmeny v kolégiu komisárov

Pandemická komisia schválila nové pravidlá! Povinné rúška, zákaz hromadných podujatí

NOVÉ OPATRENIA:

  • Povinnosť nosenia rúšok bude aj v exteriéri,
  • zakázané budú aj hromadné podujatia a taktiež zákaz zhromažďovania do 6 osôb,
  • Reštaurácie budú môcť  byť otvorené len v exteriéri teda jedlo len so sebou alebo v exteriéri,
  • Fitness centrá, wellness centrá, kúpaliská, sauny a akvaparky budú zatvorené,
  • V obchodných centrách bude povinných 15 metrov štvorcových na jednu osobu,
  • Hodiny pre seniorov od 65 rokov budú v potravinách a drogériách od 9. do 11. hodiny.

Prehľad všetkých opatrení nájdete TU.

Veľký Šariš získal titul Európske mestečko športu. Stalo sa tak prvým slovenským mestom, ktorému udelili toto ocenenie

Primátor Veľkého Šariša Viliam Kall vysvetlil, že každý rok je vybrané jedno Európske hlavné mesto športu, niekoľko Európskych miest športu a tiež Európskych malomiest športu s počtom obyvateľov do 25-tisíc, medzi ktoré teda patrí aj Veľký Šariš. Viac sa dočítate TU.

Eugen Jurzyca: Som proti stanovovaniu kvót na ochranu klímy, peniaze prideľujme podľa výsledkov

„Som za to, peniaze za výsledky, nie tak, že sa navždy stanoví, kto má aký podiel, pretože potom je riziko, že tie výsledky sa nebudú dostavovať,“ hovorí europoslanec Eugen Jurzyca. Aký majú na to názor ostatní europoslanci, nájdete TU.

Zloženie Európskej komisie: Poslanci schválili zmeny v kolégiu komisárov

Parlament ešte v stredu schválil vymenovanie Mairead McGuinness za komisárku, potvrdil tiež zmenu portfólia výkonného podpredsedu Komisie Valdisa Dombrovskisa. Komisárkou pre finančné služby, finančnú stabilitu a úniu kapitálových trhov sa stane bývalá poslankyňa a podpredsedníčka Európskeho parlamentu Mairead McGuinness z Írska. Poslanci jej vymenovanie schválili pomerom hlasov 583 (za): 75 (proti): 37 (zdržalo sa hlasovania). Ak vás táto správa zaujíma, viac zistíte TU.

Zdravotníci z prvej línie dostanú sľúbené odmeny v novembri, upokojuje situáciu minister Krajčí

V piatok na tlačovom brífingu Marek Krajčí povedal, že zdravotníci z prvej línie pri prvej vlne pandémie koronavírusu by mali dostať sľúbené odmeny budúci mesiac, teda v novembri a uviedol, že chce zdravotníkov upokojiť. Či už sú peniaze na ministerstve, zistíte TU.

Senátne voľby v Česku vyhralo hnutie Starostovia a nezávislí. Nedarilo sa stranám ANO a ČSSD

V piatok a v sobotu sa v Českej republike konalo druhé kolo senátnych volieb, ktoré vyhralo hnutie Starostovia a nezávislí (STAN). Po zrátaní všetkých hlasov STAN vyhral v 11 z 27 obvodov, uviedli to spravodajské portály iDNES.cz a TN.cz. Ako skončili ostatné strany, zistíte TU.

Rumunsko zaradilo Slovensko medzi rizikové krajiny. Pri karanténe však platia aj výnimky!

Rumunsko zaradilo Slovenskú republiku medzi rizikové krajiny. V dôsledku tohto rozhodnutia všetci slovenskí občania, ktorí chcú vstúpiť na územie Rumunska, musia absolvovať 14-dňovú domácu karanténu, avšak platia aj výnimky. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na svojej webovej stránke. Aké sú výnimky, nájdete TU.

Nová správa odhaľuje veľké rozdiely medzi platmi učiteľov v európskych krajinách

Pri príležitosti Svetového dňa učiteľov zverejnila sieť Európskej komisie Eurydice svoju výročnú správu o platoch učiteľov. Práve platy učiteľov tvoria väčšinu verejných investícií do vzdelávania, sú však tiež kľúčovým prvkom pre prilákanie a udržanie najkvalifikovanejších absolventov učiteľského povolania. Správa odhaľuje značné rozdiely v platoch učiteľov v celej Európe, zvyčajne spojené s rozdielnou životnou úrovňou v ich krajinách. Viac o tejto správe nájdete v článku.

Europoslanec Štefanec si na jeden deň vymenil úlohy so svojou stážistkou

Pri príležitosti nedeľňajšieho Dňa dievčat si europoslanec Ivan Štefanec dnes vymenil miesto so svojou stážistkou Veronikou, ktorá tak musela zvládnuť všetky náročné úlohy a stretnutia, ktoré pôsobenie v Európskom parlamente zahŕňa. Ivan Štefanec jej pripravoval podklady a pomáhal s technickou podporou. Ako to dopadlo zistíte TU.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Čo nové doma i vo svete? Slovinsko preberá predsedníctvo Rady EÚ, V Únii začal platiť covid pas, podmienky pre cestovanie sa radikálne menia

Slovinsko na pol roka preberá predsedníctvo Rady Európskej únie. Stredobodom pozornosti pre spory s Bruselom …

Consent choices