zdroj: screenshot FB Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka

Veľký Šariš získal titul Európske mestečko športu. Stalo sa tak prvým slovenským mestom, ktorému udelili toto ocenenie

Slovenské mesto Veľký Šariš získalo titul Európske mestečko športu 2021. Veľký Šariš sa tak stal prvým slovenským mestom s týmto titulom, ktorý je udeľovaný mestám s počtom obyvateľov do 25-tisíc.

Primátor Veľkého Šariša Viliam Kall vysvetlil, že každý rok je vybrané jedno Európske hlavné mesto športu, niekoľko Európskych miest športu a tiež Európskych malomiest športu s počtom obyvateľov do 25-tisíc, medzi ktoré teda patrí aj Veľký Šariš.

„Šport má v našom meste bohatú tradíciu, vlani sme oslávili sto rokov organizovaného športu v meste, aj preto som veľmi rád, že sa nám podarilo tento titul získať. Veríme, že prinesie spropagovanie a rozvoj nášho športu, klubov či športovcov. Tešíme sa, že o Veľkom Šariši bude počuť aj v Európskom parlamente,” povedal primátor.

Tento titul udeľuje komisia ACES, ktorá pozostáva z členov z rôznych krajín Európy. ACES je nezisková organizácia, ktorá je tiež partnerom Európskej komisie a má právo udeľovať tieto tituly.

„Pre komisiu bolo dôležité, aby mesto vedelo zabezpečiť šport pre všetkých, každú vekovú kategóriu, pre znevýhodnené osoby a osoby so zdravotným postihnutím. Ďalšou podmienkou bolo aj to, aby mesto malo bohatú históriu športu,” uviedla riaditeľka Kultúrno-informačného centra vo Veľkom Šariši Mária Gáborová.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Najväčším benefitom získaného titulu je zviditeľnenie mesta na športovom poli. „Mesto by sa mohlo aj takýmto spôsobom možno ľahšie dostať k európskym projektom, ktoré sa týkajú športu,” povedala členka delegácie zo Slovenska Andrea Junger. Za dôležité pokladá aj to, že ocenené mestá sa na európskom poli spájajú a navzájom spolupracujú.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európsky týždeň športu je späť!

Hlavným posolstvom kampane 9. ročníka je šport v akejkoľvek forme, v každom veku a pre …

Consent choices