Turecko -EÚ. PHOTO: © European Union 2020 - Source : EP

Minister Korčok s tureckým rezortným kolegom aj o budúcnosti vzťahov EÚ a Turecka

Dianie v oblasti východného Stredomoria a konflikt v Náhornom Karabachu boli okrem iného témou rokovania ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka s tureckým rezortným partnerom Mevlütom Čavušoglum, ktoré sa uskutočnilo na okraj bezpečnostnej konferencie GLOBSEC v Bratislave. „Dotkli sme sa aj budúcnosti vzťahov EÚ s Tureckom, ktoré prechádzajú veľmi zložitou skúškou v celej EÚ. Tlmočil som pritom tureckému partnerovi znepokojenie z napätia vo východnom Stredomorí a podporil som hľadanie východísk a de-eskaláciu napätia prostredníctvom otvoreného a konštruktívneho dialógu spojencov a partnerov, na čo odkazujú i závery ostatného zasadnutia lídrov EÚ, ktorá si s Tureckom ako dôležitým partnerom želá pozitívnu agendu, s rešpektom pritom vnímame veľké bremeno, ktoré Turecko nesie v oblasti migrácie,“ uviedol šéf rezortu diplomacie I. Korčok.

Turecký minister Čavušoglu informoval o aktuálnej situácii z pohľadu Turecka vo východnom Stredomorí i v najbližšom susedstve Turecka, ktorá má priamy vplyv na bezpečnosť tejto krajiny i na migračné tlaky smerom do EÚ.

Osobitnou témou bola situácia a obnovenie vojenských aktivít v Náhornom Karabachu, pričom SR odmieta pokusy o vojenské riešenie, ktoré neposilní regionálnu stabilitu a nepovedie k dlhodobo udržateľnému riešeniu. Minister I. Korčok zdôraznil, že Slovensko je veľmi znepokojené správami o početných civilných obetiach bojov. „Ako minuloročná predsednícka krajina Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe plne podporujeme úsilie spolupredsedov Minskej skupiny OBSE -Ruska, Francúzska a USA- a zároveň apelujeme na zintenzívnenie ich aktivít smerom k obnoveniu prímeria a politického vyriešenia konfliktu“, skonštatoval minister I. Korčok.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Obaja partneri ocenili dobrú úroveň vzájomných bilaterálnych vzťahov, bez závažných otvorených otázok a so živou ekonomickou spoluprácou. Ťažiskom spoločného záujmu je kooperácia v oblastiach s vysokou pridanou hodnotou, vrátane vedy a výskumu. Obaja predstavitelia vyjadrili presvedčenie, že po zvládnutí pandémie bude nasledovať postupná obnova cestovného ruchu a turizmu pri zaručení hygienickej bezpečnosti našich občanov.

O mam

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices