vesmir
Ilustračné PHOTO: © European Union.

I. Brocková: Pridružené členstvo Slovenska v Európskej vesmírnej agentúre je príležitosťou pre slovenské spoločnosti

Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Ingrid Brocková sa spolu so štátnymi tajomníkmi rezortu školstva Ľudovítom Paulisom a rezortu hospodárstva Karolom Galekom zúčastnila na videokonferencii s generálnym riaditeľom Európskej vesmírnej agentúry Johannom Wörnerom a jeho tímom.

„Vláda Slovenskej republiky na svojom zasadnutí schválila mandát uchádzať sa o pridružené členstvo Slovenskej republiky v Európskej vesmírnej agentúre. Cieľom dnešného rozhovoru bolo ubezpečiť partnerov o našom serióznom záujme a kompetencii Slovenska v oblasti vesmírnych aktivít,“ objasnila štátna tajomníčka.

„Dlhodobým cieľom ekonomickej diplomacie je podpora internacionalizácie výskumu a rozvoj inovačného potenciálu Slovenska, Ministerstvo zahraničných vecí preto dlhodobo podporuje členstvo našej krajiny v Európskej vesmírnej agentúre. Na Slovensku máme kvalitnú vedecko-výskumnú expertízu a viacero spoločností z oblasti IT, nových materiálov, či robotiky, ktoré by sa mohli priamo zapájať do európskych projektov,“ zdôraznila štátna tajomníčka.

Viac..  Metsolová na poslednom zasadnutí europarlamentu vyzdvihla viacero úspechov

Európska vesmírna agentúra je  medzivládna výskumná a vývojová organizácia, ktorá má v súčasnosti 22 členov. Kozmický výskum podnecuje vývoj sofistikovaných technológií, ktoré sa následne uplatňujú aj v iných odvetviach: automobilovom priemysle, biotechnológiách, informačných a komunikačných systémoch, ale aj environmentálnych aktivitách.

O mam

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices