wiezik
Michal Wiezik, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Nestrieľajte vlkov, vyzýva europoslanec Wiezik

Už vo štvrtok sa rozhodne o kvótach na lov vlka pre nadchádzajúcu sezónu. Europoslanec Michal Wiezik (EPP, SPOLU-OD) pripomína ministrovi poľnohospodárstva, aby nepodľahol tlaku poľovníkov. Medzirezortná pracovná skupina vo štvrtok 15. októbra rozhodne o kvótach na odstrel vlka v sezóne 2020/21. Europoslanec Michal Wiezik zo strany SPOLU vyzýva ministra poľnohospodárstva, aby sa strieľanie vlkov zastavilo.  “Vlk dravý dlhodobo mierni africký mor ošípaných a je nenahraditeľný predátor voľne žijúcich kopytníkov. V súčasnosti neexistuje objektívny dôvod pre jeho lov, nie je dôvod na realizáciu trofejového mamonu,” hovorí Wiezik o pozitívnych dopadoch vlka na ekosystém.

S výzvou na zastavenie lovu vlka sa v septembri obrátilo na ministra deväť slovenských europoslancov. Mičovský vyjadril súhlasné stanovisko s nulovými kvótami, v posledných dňoch sa však k lovu vyjadroval zmierlivejšie. Argumentoval predchádzaniu škôd na stádach oviec. “Ministra prosím, aby v postoji voči lovu vlka nekľučkoval. Ak chce zabrániť poklesu oviec je potrebné podporiť efektívnu ochranu stád a kúpu ovčiarskych psov. Ide to aj bez olova,” dopĺňa Wiezik.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Europoslanec za stranu SPOLU pripomína, že za zákaz lovu vlka sa postavilo 31 mimovládnych organizácií a petíciu podporilo 51 000 občanov. “Ministrovi vyjadrujem opätovné povzbudenie a podporu zavedenia nulovej kvóty vlka dravého. Želám mu, aby vo štvrtok pracovná skupina pre stanovenie podmienok lovu a určenie kvóty lovu vlka dravého rozhodla v prospech toľko očakávanej celoročnej ochrany tohto charizmatického druhu a ducha horských lesov,” dodáva na záver Michal Wiezik.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europsky parlament

Europarlament prijal zakaz greenwashingu a zavádzajúcich informácií o výrobkoch

Európsky parlament schválil smernicu, ktorá zlepší označovanie výrobkov a zakáže používanie environmentálne klamlivých tvrdení. Cieľom …

Consent choices