Ilustračné PHOTO © European Union – EP.

Potravinárska komora Slovenska je sklamaná, že prezidentka podpísala novelu zákona o odpadoch

Potravinárska komora Slovenska je sklamaná, že prezidentka Slovenskej republiky ako garant dodržiavania princípov právneho štátu podpísala novelu zákona o odpadoch. Potravinárska výroba, ktorá je nositeľom potravinovej sebestačnosti a ktorej dôležitosť sa v týchto náročných dňoch ukazuje v plnej miere, bola dlhodobo vládami zanedbávaná a absolútne vyčleňovaná mimo finančnej podpory.

Napriek dlhodobým vyhláseniam, že celý sektor je v kritickom stave, potravinári namiesto podpory čelia prijímaniu nesystémových riešení s významným finančným dopadom na ich ekonomickú situáciu. Novela zákona o odpadoch je pritom prijímaná v dobe, kedy sa opäť zavádzajú obmedzenia v súvislosti s COVID-19, čo vystavuje nielen podnikateľskú sféru, ale aj samotných zamestnancov veľkej neistote z pohľadu ich ďalšej budúcnosti. Počas celého legislatívneho procesu pritom neboli predložené žiadne relevantné ekonomické dáta odôvodňujúce naliehavosť skráteného legislatívneho procesu, ani návrhy systémových opatrení. Legislatívny návrh bol predložený na základe odôvodnenia s hromadiacim sa odpadom v dôsledku COVID-19, ktorým však nebol odpad v systéme triedeného zberu.

Viac..  Európsky parlament odsúhlasil strop emisií pre každé priemyselné odvetvie

Schválením a podpísaním zákona prijatého v skrátenom legislatívnom konaní na základe vágneho odôvodnenia sa vytvára nebezpečný precedens, ktorý používa zástierku COVID-19 na potláčanie princípov právneho štátu, predvídateľnosti právnej úpravy a potreby zavádzania systémových opatrení. V konečnom dôsledku sa preto oprávnene nastoľuje otázka, či v skutočnosti pri novele zákona o odpadoch nejde o preferenciu záujmov niektorých aktérov v systéme triedeného zberu, ako je naznačené v samotnom vyhlásení prezidentskej kancelárie.

O mam

Odporúčame pozrieť

transport zvierat

Sklamanie ochranárov, EK podľa nich porušila sľuby týkajúce sa ochrany zvierat

V roku 2020 sa Európska komisia (EK) v rámci stratégie „Z farmy na stôl“ zaviazala …

Consent choices