Simecka
Europoslanec Michal Šimečka. PHOTO: © European Union-EP.

Šimečka: Vláda sa vyhovára na Brusel. Nehovorí pravdu, v žiadostiach sme poslední

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) a predseda SaS Richard Sulík sa neprávom vyhovárajú na Európsku úniu, že zdržuje poskytovanie ekonomickej pomoci ľuďom zasiahnutým pandémiou koronavírusu. Vyhlásil to europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka, ktorý sa v tejto veci obrátil aj na kabinet podpredsedníčky Komisie Margarethe Vestager.

Koaliční lídri čelia po sprísnení opatrení otázkam, kedy a ako konkrétne nastavia pomoc pre oblasti cestovného ruchu, športu, kreatívneho priemyslu či gastroslužieb. Premiér Matovič v tejto súvislosti upozornil na „siahodlhé, mesačné procesy“ v Európskej komisii. O zdržaniach na strane Bruselu hovoril aj Sulík.

Šimečka však upozorňuje, že Brusel pravidlá pre schvaľovanie pomoci mimoriadne uvoľnil už počas prvej vlny, pričom odvtedy sa ešte zjednodušili. „Dnes stačí vyplniť formulár a Komisia pomoc odobrí v rádoch dní. Tieto schémy je tiež možné v koordinácii s Komisiou predpripraviť,“ uviedol europoslanec.

„Problém je inde. Slovensko jednoducho posiela málo žiadostí o schválenie pomoci – najmenej z celej EÚ,“ hovorí Šimečka. Kým Slovensko vytvorilo 5 schém pomoci, Maďarsko s Českom po 14, upozornil podpredseda PS. Aj menšie štáty ako Litva a Lotyšsko podľa neho nastavili v porovnaní so Slovenskom viac než dvojnásobok schém pomoci.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

„Namiesto hádzania viny na Brusel teraz potrebujeme niečo úplne iné: politické líderstvo a zrozumiteľné informácie. Pre ľudí, ktorí prišli o živobytie, by to bolo oveľa užitočnejšie, než vzájomné škriepky,“ doplnila Irena Bihariová, predsedníčka Progresívneho Slovenska.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices