Ivan Korčok: Francúzsko je náš strategický partner

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok rokoval s ministrom pre Európu a zahraničné veci Francúzska Jean-Yvesom Le Drianom, ktorý v Bratislave vystúpil na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC. Šéf slovenskej diplomacie označil Francúzsko za strategického partnera, pričom dobrá dynamika bilaterálnych vzťahov sa premieta aj do veľmi konkrétnej spolupráce. „Na Slovensku v súčasnosti pôsobí takmer 400 francúzskych podnikateľských subjektov, ktoré vytvárajú takmer 30 tisíc pracovných miest. Máme veľký záujem na ďalšom posilňovaní hospodárskej spolupráce, a to najmä v oblastiach s vysokým inovačným potenciálom,“ vyhlásil minister Ivan Korčok. Zdôraznil pritom, že Francúzsko je našim 5. najvýznamnejším obchodným partnerom a 12. najväčším investorom.

Minister I. Korčok osobitne spomenul roky 2019 a 2020, ktoré sú v našich vzťahoch špeciálne. „A to z dôvodu, že si uctievame a pripomíname život jedného z najväčších Slovákov, ktorý sa zaslúžil o zblíženie našich dvoch krajín – generála Milana Rastislava Štefánika. V roku 2019 sme si pripomínali jeho tragické úmrtie a v tomto roku 140. výročie jeho narodenia,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

Šéf slovenskej diplomacie ocenil, že vzájomná spolupráca existuje aj na úrovni regiónov, konkrétne medzi Prešovským samosprávnym krajom a francúzskym regiónom Juh (Provence-Alpes-Côte d´Azur) a medzi Banskobystrickým samosprávnym krajom a francúzskym regiónom Auvergne-Rhône-Alpes. Minister I. Korčok vyzdvihol aj mnohé ďalšie projekty spolupráce v oblasti školstva, vedy a výskumu.

„Napriek zložitej situácii spôsobenej pandémiou COVID-19 máme záujem pokračovať v implementácii v poradí tretieho Akčného plánu slovensko-francúzskeho strategického partnerstva, prijatého pre roky 2018-2022,“ skonštatoval šéf slovenskej diplomacie.

Okrem bilaterálnej spolupráce boli na stretnutí prediskutované aktuálne zahranično-politické otázky či opatrenia na boj s pandémiou COVID-19. Podľa ministra I. Korčoka: „je dôležité rozprávať sa s našimi blízkymi partnermi o európskych či globálnych výzvach aj v bilaterálnej rovine. Chceme spoločne hľadať riešenia na výzvy, ktorým Európska únia(EÚ) čelí vo svojom bezprostrednom susedstve. Vzájomný dialóg je dôležitou súčasťou európskeho konsenzu.“

Vývoj situácie v Bielorusku je pozorne sledovaný v oboch krajinách. „Prijatie sankcií je jasnou odpoveďou EÚ na dianie v Bielorusku. Je dôležité, aby občania mali právo sa slobodne vo voľbách rozhodnúť, a aby ich vôľa bola vypočutá,“ poznamenal minister I. Korčok.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Partneri diskutovali aj o vzťahoch EÚ s globálnymi aktérmi – USA a Čínou. Zhodli sa, že je potrebné zachovať jednotu EÚ. Vo vzťahu k USA minister I. Korčok zdôraznil: „máme podobné postoje v hodnotách a princípoch, potrebujeme preto jasné strategické ciele v kľúčových otázkach transatlantickej spolupráce.“ Vo vzťahu k Číne zase skonštatoval: „potrebujeme efektívne využívať jednotnú obchodnú politiku a spoločný trh. EÚ musí trvať na princípe reciprocity – rovnaké pravidlá, rovnaká otvorenosť a transparentnosť.“

Ministri sa dotkli aj témy vysporiadavania sa s negatívnymi dôsledkami pandémie COVID-19. Podľa ministra I. Korčoka: „všetci čelíme rovnakým výzvam, a preto je dôležité a obojstranne prínosné, aby sme si vymieňali skúsenosti s prijímanými opatreniami na ochranu občanov a hospodárstva.“ Stretnutie zároveň potvrdilo podporu oboch krajín pre zachovanie spoločného postupu v rámci EÚ.

O mam

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices