Martin Klus. PHOTO: FB Martin Klus

Klus o brexite: O dohodu so Spojeným kráľovstvom má zmysel bojovať, nie však za každú cenu

„Jeden za všetkých, všetci za jedného. V kritických okamihoch pre Európsku úniu to platí viac, než kedykoľvek predtým. Jednota európskej dvadsaťsedmičky bola kľúčovou pri nedávnom posune v rokovaniach o budúcich vzťahoch EÚ so Spojeným kráľovstvom. A to aj v dôležitej téme pre nás – otázke sociálneho zabezpečenia našich občanov. V ďalších oblastiach však nateraz výrazný posun nenastal a vo viacerých oblastiach stále pretrvávajú deliace línie. Jednou z nich je aj férové podnikateľské prostredie, ktoré tiež patrí medzi naše priority. Bez neho si uzavretie dohody nevieme predstaviť a dohoda za každú cenu by nebola rozumným riešením.“ Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v utorok (13. októbra 2020) pri príležitosti zasadnutia Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) v Luxemburgu.

Hlavnou témou rokovania ministrov a štátnych tajomníkov členských krajín EÚ bola príprava blížiaceho sa zasadnutia Európskej rady, ktoré sa uskutoční 15. a 16. októbra 2020 v Bruseli. Európski lídri na ňom budú diskutovať o Európskej zelenej dohode, vzťahoch EÚ s Afrikou, koordinácii opatrení v rámci boja proti pandémii ochorenia COVID-19, ako aj o už zmieňovanom rokovaní medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom o budúcich vzťahoch po skončení tzv. prechodného obdobia.

Rokovanie Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) v Luxemburgu prinieslo aj dôležitú dohodu krajín EÚ na zjednotení tzv. pandemických semaforov, spoločných kritériách pre koordináciu cestovných obmedzení, vzájomnom uznávaní testov na ochorenie COVID-19 či vytvorení harmonizovaného formulára na vyhľadanie cestujúcich vo všetkých dopravných prostriedkoch Únie.

„Vnímam to ako dobrú odpoveď pre všetkých skeptikov, ktorí tvrdia, že EÚ v tejto veci nič nerobí. Naším cieľom, okrem iného, je zabrániť zbytočnému zatváraniu hraníc, skoncovať s neprehľadným množstvom vnútroštátnych pravidiel prijatých počas pandémie a pokiaľ to nebude nevyhnutné, neobmedzovať právo občanov voľne sa pohybovať po EÚ,“ vysvetlil M. Klus.

Viac..  V. Bilčík: O tom, čo robí Ficova vláda, nebudeme mlčať. Ďalšia debata o Slovensku v EP

Dodal, že jednotlivé členské štáty budú môcť aj naďalej rozhodovať o tom, aké opatrenia zavedú, majú však povinnosť informovať ostatných členov EÚ, a to najneskôr 24 hodín vopred. Štátny tajomník Martin Klus rokoval s rezortnými partnermi aj o súčasnom stave príprav na spustenie Konferencie o budúcnosti Európy, ktorá má byť celoeurópskym dialógom s občanmi jednotlivých krajín o tom, ako zreformovať EÚ. V súvislosti s klimatickou politikou Únie sa na summite koncom týždňa očakáva zásadná diskusia.

„Nemôže nám byť jedno, v akom stave odovzdáme budúcim generáciám našu planétu. Klimatická zmena je oblasť, ktorá si vyžaduje veľkú politickú pozornosť. Slovensko považuje návrh na zvýšenie cieľa znížiť emisie o najmenej 55 % za veľmi ambiciózny. Nebude to jednoduché a bude to drahé. Slovensko však už dnes plánuje kroky a hľadá spôsoby, ako sa k tomuto cieľu prepracovať a naplniť ho,“ skonštatoval Martin Klus. V prípade vzťahov EÚ s Afrikou vidí priestor na intenzívnejšiu spoluprácu najmä v oblasti migrácie, do ktorej bude zahrnutá aj koordinácia návratov a aktívny boj proti prevádzačom.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia víta politickú dohodu o celoúnijnom systéme certifikácie odstraňovania uhlíka

Komisia víta predbežnú dohodu medzi Európskym parlamentom a Radou o prvom dobrovoľnom rámci EÚ pre certifikáciu …

Consent choices