brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ chce, aby rokovania s Veľkou Britániou pokračovali. EÚ v nasledujúcich dňoch rozhodne, či by mali rokovania pokračovať

Spravodajský portál BBC informoval, že lídri krajín EÚ vyzvali Spojené kráĺovstvo, aby pobrexitové rokovania s Veľkou Britániou pokračovali aj budúci týždeň. Premiér Boris Johnson totiž navrhol koniec týždňa, ako záverečný termín rokovaní.

Lídri členských krajín počas samitu Európskej rady vyzvali Britániu, aby „podnikla potrebné kroky“ smerom k dohode. Hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier povedal, že čerstvé „intenzívne“ rokovania by mali mať za cieľ uzavretie dohody do konca októbra.

Britániu prístup únie sklamal

Na sociálnej sieti Twitter hlavný britský vyjednávač David Frost uviedol, že ho prístup Únie „sklamal“ a dodal, že Únia očakáva „všetky budúce kroky“ k dohode od Spojeného kráľovstva, čo označil za „nezvyčajný prístup k rokovaniu“. Podľa Frosta premiér Johnson by mal poskytnúť reakciu v piatok na záver samitu.

„V niektorých oblastiach bol pokrok a v iných je ešte stále veľa práce“, dodal.„Požiadali sme Veľkú Britániu, aby bola ďalej ochotná robiť kompromisy smerom k dohode. To, samozrejme, znamená, že aj my musíme robiť kompromisy,“ povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok po skončení rokovaní.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela EÚ sa v nasledujúcich dňoch rozhodne, či by mali rokovania pokračovať, čo bude závisieť od ďalších krokov Británie. Podľa neho ešte rokovania nie sú ukončené a Únia je pripravená ich od pondelka urýchliť na „dva alebo tri týždne“, ktoré ešte zostávajú.

V záverečnom dokumente, ktorý zverejnili počas samitu, nie je podľa EÚ v kľúčových oblastiach pokrok, potrebný na uzavretie dohody.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Predseda Európskej rady Michel bude kandidovať do europarlamentu

Predseda Európskej rady Charles Michel bude v júni kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). …

Consent choices