zdroj: screenshot FB Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky

Podľa ministra Krajčího počet infikovaných bude naďalej rásť. Testovaním vieme zachytiť 20 percent ľudí bez príznakov COVID-19

Na piatkovej tlačovej konferencii minister zdravotníctva Marek Krajčí uviedol, že počty infikovaných budú aj na budúci týždeň rásť a situácia stále nie je pod kontrolou. Minister dodal, že dobrou správou je, že Slovensko zaznamenalo pokles mobility ľudí, čo má predstavovať zníženie pravdepodobnosti šírenia koronavírusu medzi ľuďmi.

Krajčí na tlačovke tiež uviedol, že v súčasnosti už vieme zachytiť testovaním asi 20 percent ľudí, ktorí nemajú príznaky ochorenia.

Čísla na Slovensku však naďalej stúpajú

Zdvojnásobil sa počet priemerných prípadov za týždeň, a to z 756 na 1 341, ale aj počet pacientov na pľúcnej ventilácii, a to z 26 na 51 ľudí. Stúpol aj počet infikovaných ľudí nad 65 rokov, a to z približne 800 na takmer 1 300.

“Aj keď upozorňujeme, aby ľudia nad 65 rokov boli viac opatrní, a tí ostatní, aby boli viac ohľaduplní. Ale keďže sa nám to nedarí, potrebujeme riešiť replikáciu vírusu v celej populácii,” povedal Krajčí. Upozornil, že kapacity nemocníc sa postupne zapĺňajú a viaceré nemocnice musia reprofilovať svoje lôžka.

Stúpa aj počet nakazených zdravotníkov

Počas týždňa stúpla aj vyťaženosť nemocníc, čo znamená, že sa postupne zapĺňajú. S počtom pozitívne testovaných rastie číslo aj nakazených zdravotníkov, ktorých je aktuálne už 683. Krajčí predpokladá, že sa nakazili od hospitalizovaných ľudí. Pacienti s novým koronavírusom sú už vo všetkých nemocniciach, ktoré boli vyčlenené na hospodársku mobilizáciu.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Minister k téme výpomoci ambulantných lekárov – špecialistov v nemocniciach povedal, že všeobecní lekári majú ostať vo svojich ambulanciách, totiž predstavujú prvý kontakt pre pacientov.

Prvá vlna bola podľa šéfa rezortu zvládnutá dobre, cez leto však mobilita prudko vzrástla, čo teraz významným spôsobom vplýva na súčasný negatívny vývoj.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Komentár Marca Németha: Rútime sa do záhuby, politici idú cez mŕtvoly, ale aspoň školy sú otvorené

Na Slovensku zažívame déja vu spred roka. Situácia v našej krajine je najhoršia na svete, …

Consent choices