Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ministerstvo vnútra pripravuje poľnú nemocnicu. Izolovať by mohla až 1500 pacientov

Hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková informuje, že Ministerstvo obrany SR pripravuje kvôli zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii na Slovensku poľnú nemocnicu, v ktorej by sa dalo izolovať až do 1500 pacientov. Ministerstvo ju má vybudovať v priestoroch Centra výcviku Lešť.

Šéf rezortu Naď upresnil, že na Slovensku vykonávajú profesionálni vojaci rôzne úlohy. 567 vojakov pôsobí v 28 nemocniciach, v 31 regionálnych úradoch verejného zdravotníctva a na 19 mobilných odberových miestach.

Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku má aktuálne k dispozícii na reprofilizáciu pre pacientov s COVID-19 vyhradených 106 lôžok, voľných je aktuálne 50 z nich.

„Ak by sa situácia rapídne zhoršovala a prišlo k naplneniu aj tejto nemocnice, budeme siahať na ďalšie naše kapacity,“ uviedol Jaroslav Naď.

Minister dodal, že Ozbrojené sily SR majú k dispozícii okolo 450 zdravotníckych pracovníkov v rámci Centra výcviku Lešť a tiež jednu poľnú chirurgickú nemocnicu. Tá je však primárne určená na liečenie bojových zranení, polytraum a ďalších chirurgických výkonov. Kapacitu má 30 lôžok s krátkodobou možnosťou navýšenia na 40 lôžok. Aktuálne je jej časť nasadená na podporu ÚVN v Ružomberku, avšak v prípade potreby by bola komplexne rozložená v priestoroch Centra výcviku Lešť.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

mig29

Slovensko sa symbolicky rozlúčilo so stíhačkami Mikojan-Gurevič MiG-29

Rezort obrany, ako aj široká verejnosť sa dnes tzv. „uzemnením“ stíhacích lietadiel MiG-29 symbolicky rozlúčili …

Consent choices