pas, cestovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Od 1. októbra 2021 budete potrebovať na cestu do Veľkej Británie už cestovný pas

Od 1. októbra 2021 nebude už pri ceste do Veľkej Británie stačiť občiansky preukaz. Od spomínaného dátumu totiž začne platiť nutnosť preukázania sa platným cestovným pasom.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na svojej webovej stránke ďalej informuje, že táto povinnosť sa nebude uplatňovať vo vzťahu k slovenským občanom, na ktorých sa právne vzťahuje Dohoda o vystúpení a včas sa zaregistrovali do pobytovej schémy, takzvanej Settlement Scheme, garantujúcej právo pobytu.

Rezort ďalej informuje, že registrovaní občania budú môcť do 31. decembra 2025 naďalej používať pri cestách do Spojeného kráľovstva aj platné občianske preukazy, ktoré však musia byť v súlade so štandardmi ICAO (obsahujúce elektronický čip).

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

brexit

EÚ a Británia sa dohodli na odklade colných pravidiel pre elektromobily

Európska únia (EÚ) a Veľká Británia sa dohodli, že výrobcom elektrických áut poskytnú čas do …

Consent choices