Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

M. Beňová: Nová poľnohospodárska politika musí mať za cieľ vyrovnávanie postavenia farmárov

Akákoľvek zmena týkajúca sa spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie je vždy veľmi citlivou a neľahkou záležitosťou. Nebude tomu inak ani v súvislosti s jej možnou reformou týkajúcou sa nadchádzajúceho programového obdobia 2021 – 2027.

Diskutovať o nej budú poslanci Európskeho parlamentu na utorňajšom plenárnom zasadnutí. „Z môjho pohľadu je dôležité, aby bola prípadná nová poľnohospodárska politika po roku 2020 schopná napĺňať potreby a záujmy tak farmárov, ako aj spotrebiteľov. Sústrediť sa pritom musí na zvyšovanie kvality poskytovaných produktov, ako aj ich dostupnosť,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová.

Dôležité je tiež reálne vyrovnávanie ekonomického postavenia poľnohospodárov v tzv. starých a nových členských krajinách. „Nestačí pritom len dorovnávanie platieb. Musíme otvorene hovoriť o odstraňovaní rôznych druhov netarifných opatrení a o výške štátnej pomoci, ktoré sa líšia a znevýhodňujú poľnohospodárov z ekonomicky slabších štátov. Bez toho predsa nemôžeme hovoriť o fungujúcom spoločnom trhu,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu.

V nasledujúcom období tiež potrebujeme zvýšiť podiel platieb pre malých farmárov. „Lebo len tak vieme zabezpečiť, aby sa finančné prostriedky dostali k čo najväčšiemu množstvu ľudí pôsobiacich v agrosektore, pre ktorých je to základom obživy. Rovnako sa to týka aj mladých, začínajúcich farmárov, ktorých musíme motivovať, aby mali záujem podieľať sa na ďalšom rozvoji vidieka,“ zdôraznila Monika Beňová. Nevyhnutnosťou je aj zameranie sa na problematiku udržateľnej poľnohospodárskej produkcie. „Ide najmä o jej veľký potenciál z hľadiska napĺňania existujúcich environmentálnych cieľov, ale napríklad aj o postupné zlepšovanie podmienok pre chov hospodárskych zvierat,“ uzavrela.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho …

Consent choices