mlieko
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament rozhoduje o budúcnosti vegánskych burgrov a sójového mlieka

Plénum Európskeho parlamentu v stredu 21. októbra 2020 rozhodne, či bude ďalej legálne používanie označení ako „vegánsky burger“ alebo „sójové mlieko“. Podľa predložených návrhov na hlasovanie totiž takéto pomenovania potravín na rastlinnej báze by malo byť zakázané.

Takéto zákazy považujú nielen členovia Slovenského združenia pre značkové výrobky (SZZV) za škodlivé, v rozpore s víziou Európskej zelenej dohody (EU Green Deal) a rastúcim dopytom spotrebiteľov v Európe. Odôvodnenie, že takéto označenia môžu byť pre spotrebiteľov zavádzajúce, nie je podľa nich na mieste. Viacero prieskumov realizovaných po celej EÚ vrátane Slovenska potvrdilo, že Európania označenia ako vegánsky burger nepovažujú za zavádzajúce.

Spotrebiteľská organizácia ProVeg na podporu odmietnutia takéhoto zákazu zorganizovala online petíciu, ktorú do tohto momentu podporilo viac ako 200 tisíc Európanov.

SZZV ako partner Európskej aliancie pre potraviny na rastlinnej báze sa spojil s celkovo 40 európskymi organizáciami a spoločne požiadali poslancov Európskeho parlamentu zamietnuť takýto návrh.

Viac..  M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

Potraviny na rastlinnej báze v posledných rokoch rastú na atraktivite spotrebiteľov. Primárnymi motiváciami je zdravý životný štýl a zodpovedný prístup k životnému prostrediu.  „Veríme, že pri hlasovaní rozhodne záujem spotrebiteľov a doterajšia dobrá prax v oblasti,“ dodáva výkonný riaditeľ Slovenského združenia pre značkové výrobky Ľubomír Tuchscher.

Súčasťou Slovenského združenia pre značkové výrobky je sekcia pre potraviny na rastlinnej báze, v ktorej spolupracujú medzinárodné spoločnosti (Nestlé, Danone, Coca-Cola, Unilever, Upfield, Dr Oetker) ako aj významní lokálni hráči (AlfaBio/Lunter a McCarter).

O mam

Odporúčame pozrieť

Socialisti a demokrati v europarlamente sa možno vrátia k pôvodnému názvu

Druhá najväčšia politická skupina v Európskom parlamente (EP) – Pokroková aliancia socialistov a demokratov (S&D), …

Consent choices