Cichanovska
Bieloruská opozičná kandidátka Svetlana Cichanovská. Zdroj: Reprofoto/noviny.sk

M. Klus: Aj vďaka Medzinárodnému vyšehradskému fondu môžeme vyjadriť podporu bieloruským občanom

„Získavanie skúseností, spoznávanie osobných príbehov a budovanie kontaktov považujem za efektívny nástroj rozvoja regionálnych vzťahov. Obzvlášť medzi mladými ľuďmi. V tomto už 20 rokov plní nezastupiteľnú úlohu Medzinárodný vyšehradský fond so sídlom v Bratislave. Špeciálne oceňujem nedávne poskytnutie štipendií siedmim bieloruským študentom. Práve v ťažkých chvíľach, aké teraz zažíva Bielorusko, musíme podporiť bieloruských občanov a tamojšiu mladú generáciu.“ Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v utorok, 20. októbra 2020 v Bratislave, počas stretnutia s výkonnou riaditeľkou Medzinárodného vyšehradského fondu (MVF) Edit Szilágyiné Bátorfi.

Diskutovali o aktuálnej agende Fondu, ako aj o plánoch na najbližšie obdobie. K nim patrí aj otázka pokračovania Programu solidarity s krajinami Východného partnerstva (V4 East Solidarity program) zameraného na zmierňovanie dôsledkov pandémie ochorenia COVID-19.

Medzinárodný vyšehradský fond (MVF) vznikol v roku 2000 práve z iniciatívy Slovenskej republiky. Je dosiaľ jedinou inštitucionalizovanou formou spolupráce krajín Vyšehradskej skupiny (V4). Jeho primárnym cieľom je prostredníctvom kultúrnych, výskumných či vzdelávacích projektov, grantov či výmenných pobytov podporovať spoluprácu medzi občanmi, mimovládnymi organizáciami a ďalšími inštitúciami v rámci krajín V4, ako aj v ďalších štátoch strednej a východnej Európy.

„Je to jeden z najúspešnejších spoločných projektov Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska. Za 20 rokov svojho pôsobenia Fond spracoval tisícky grantových projektov a štipendií v celkovej hodnote takmer sto miliónov eur. Šíri demokratické hodnoty a podporou občianskej spoločnosti zbližuje nielen národy žijúce v regióne pod Vyšehradom, ale aj štáty Východného partnerstva či západného Balkánu,“ vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus s tým, že hoci ide o organizáciu združujúcu štyri krajiny strednej Európy, dosah Fondu presahuje región.

Viac..  Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

Dodal, že Medzinárodný vyšehradský fond (MVF) môže aj naďalej počítať s podporou slovenského rezortu diplomacie, ktorý je pripravený na rozšírenie spolupráce a hľadanie ďalších spoločných tém. Vhodnou príležitosťou môže byť príprava Konferencie o budúcnosti Európy, ako aj budúcoročné 30. výročie vzniku Vyšehradskej skupiny (V4).

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices