zdroj: FB Prezídium Hasičského a záchranného zboru

Na Orave budú vzorky na koronavírus odoberať aj profesionálni hasiči. Polícia má za úlohu koordinovať ľudí

d 23. do 25. októbra sa bude v okresoch Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo do pilotného plošného testovania zapájať aj Hasičský a záchranný zbor. Vzorky bude odoberať až 100 príslušníkov.

Hasiči, ktorí budú odoberať vzorky, patria medzi profesionálny zdravotnícky personál, preto aj počas prvej vlny pandémie odobrali takmer 27-tisíc vzoriek. 50 príslušníkov bude pôsobiť ako zdravotnícki záchranári a 50 bude zaradených v rôznych ďalších funkciách.

„Ich zázemím sa od štvrtka do nedele stane Stredná škola požiarnej ochrany MV SR v Žiline, kam sa budú vracať po ukončení činnosti. Všetky odberové tímy sú už v týchto chvíľach zhromaždené v Žiline, kde sa pripravujú na pilotné plošné testovanie. Sú tiež pripravení zabezpečiť logistické úlohy, poskytnúť potrebnú automobilovú techniku či poskytnúť dezinfekciu priestorov,“ uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

Okrem hasičov sa do operácie „Spoločná zodpovednosť“ zapojí aj päťtisíc policajtov a tiež Policajný zbor SR. Ich presný počet bude závisieť od množstva odberných miest, uviedla to Silvia Keratová z Tlačového odboru kancelárie ministra vnútra SR.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Do tohto víkendového pilotného testovania bude zapojených ďalších 235 policajtov. Keratová upresnila, že úlohou policajtov bude udržiavať verejný poriadok a v prípade potreby budú dozerať aj na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky v okolí odberných miest, ale aj regulácia vstupu do miestností na testovanie.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Komentár Marca Németha: Rútime sa do záhuby, politici idú cez mŕtvoly, ale aspoň školy sú otvorené

Na Slovensku zažívame déja vu spred roka. Situácia v našej krajine je najhoršia na svete, …

Consent choices