PHOTO: © European Union, 2020

Reakcie europoslancov na vyhlásenie laureáta Sacharovovej ceny, ktorým sa stala bieloruská demokratická opozícia.

Prinášame vám reakcie poslancov EP na vyhlásenie laureáta Sacharovovej ceny, ktorým sa stala bieloruská demokratická opozícia.

 

Ivan ŠTEFANEC (EPP): Občania Bieloruska bojujú za to, za čo my v roku 1989. Tvárou v tvár policajnej brutalite s holými rukami požadujú slobodu a demokraciu. Som rád, že aj na môj podnet je spolulaureátkou aj víťazka prezidentských volieb Sviatlana Cichanovská. Cena však patrí všetkým Bielorusom, ktorí hrdinsky vzdorujú diktátorskému režimu. 

 

Michal ŠIMEČKA (RE): V Bielorusku pokračuje zápas o slobodu. Desaťtisíce ľudí každú nedeľu pokojne a slušne žiadajú nové, férové voľby – aj napriek tomu, že ich týždeň čo týždeň bijú, aj napriek tomu, že dobre poznajú príbehy o krutostiach, ktoré vo väzbe čakajú stovky zatknutých. Mužov aj žien, mladých aj starých. Preto si myslím, že Sacharovu cenu by sme tento rok mali udeliť líderkám bieloruskej opozície, ktoré stoja v čele celonárodného odporu, a tak ako ľudia na námestiach ukázali nevídanú odvahu a vytrvalosť v boji za naše spoločné hodnoty.

 

 

Robert HAJŠEL (S/D): Udelenie Ceny Andreja Sacharova za slobodu myslenia bieloruskej opozícii pod vedením odvážnych žien z Bieloruska je pre mňa vyjadrením solidarity zo strany Európskeho parlamentu s bieloruským ľuďom, ktorý pokojnými protestmi dal najavo svoju túžbu po slobode a demokracii vo svojej krajine. Bieloruský ľud si zaslúži náš obdiv a zároveň privilégium rozhodnúť o svojom ďalšom osude slobodne.

 

Vladimír BILČÍK (EPP): Mám veľkú radosť, že bieloruská demokratická opozícia dnes získala Sacharovovu cenu. Túto cenu za slobodu myslenia udeľujeme v europarlamente každý rok ľuďom, ktorí často napriek obrovským osobným obetiam vytrvalo bojujú za ľudské práva a slobodu myslenia. Verím, že aj dnešné ocenenie prispeje k úspešnému naplneniu cieľa, ktorí spája demokratickú opozíciu v Bielorusku, teda k odchodu Lukašenka a k slobodným a férovým voľbám, v ktorých sami Bielorusi rozhodnú o svojej budúcnosti.

 

Eugen JURZYCA (ECR): Spolu s Luciou Ďuriš Nicholsonovou sme navrhli na nomináciu Jána Kuciaka. Keďže sme nedostali dostatočnú podporu, stala sa mojim favoritom bieloruská opozícia. Tí slovenskí politici, ktorí tvrdia, že sa miešame do vnútorných záležitostí cudzieho štátu, nemajú pravdu. Po prvé preto, že morálna podpora slobody a demokracie ani náhodou nepripomína vojenskú inváziu. Po druhé preto, lebo nie demokrati (európski či bieloruskí) sa miešajú diktátorovi Lukašenkovi do jeho vnútorných vecí, ale diktátor sa mieša do vecí ľuďom, ktorí chcú demokraciu. Či už žijú v Bielorusku alebo v EÚ.  

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

 

Martin HOJSÍK (RE): Ocenenie líderiek bieloruskej demokratickej opozície je jasným a okamžitým signálom Európskej únie nielen navonok, ale aj dovnútra, že zásady demokracie chceme chrániť, a tých, čo za slobodnú a otvorenú Európu bojujú si budeme vždy vážiť. Som obzvlášť rád, že ocenenie tento rok získali hlavne ženy, lebo okrem iného je to dôkazom odvahy žien postaviť sa tyranii, a to, by sme si mali pripomínať častejšie.  Myslím si že teraz, keď vidíme ako sú zásady právneho a demokratického štátu, sloboda prejavu a tlače sú stále častejšie skúšané v Európe, je potreba a význam tohto ocenenie väčší ako kedykoľvek predtým. Napokon, nemusíme chodiť ďaleko, stačí k našim južným susedom v Maďarsku, aby sme videli v priamom prenose, ako je zo slobôd prejavu a tlače ukrajované. Demokratická Európa je o slobode prejavu, tlače, slobodných školách ale aj transparentnom súdnictve, s ktorým sme žiaľ aj na Slovensku mali problém, no verím, že sa situácia bude len zlepšovať. Som rád, že každoročne v Európskom parlamente oceňujeme odvážnych ľudí slobodnej mysle. Lebo práve takí sú strážcami liberálnej demokracie. Som rád, že moja frakcia Renew Europe aj s ďalšími frakciami nominovala na tohtoročnú Sacharovovu cenu práve aktivistky bieloruskej demokratickej opozície, ktoré toto ocenenie napokon aj získali.“

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices