Cichanovska
Bieloruská opozičná kandidátka Svetlana Cichanovská. Zdroj: Reprofoto/noviny.sk

Sacharovovu cenu získala bieloruská demokratická opozícia

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli vo štvrtok na poludnie oznámil, že Sacharovovu cenu za slobodu myslenia tento rok udelili bieloruskej demokratickej opozícii.

„Dovoľte mi zablahoželať zástupcom bieloruskej opozície za ich odvahu, nezlomnosť a odhodlanosť. Stáli a stále stoja silní zoči-voči omnoho silnejšiemu protivníkovi. Na svojej strane však majú niečo, čo hrubá sila nemôže nikdy poraziť – pravdu. Takže môj odkaz pre vás, drahí laureáti, je zostaňte silní a nevzdávajte sa vo svojom boji. Vedzte, že sme na vašej strane,“ uviedol Sassoli.

„Rád by som tiež povedal niečo k nedávnemu zavraždeniu jedného z tohtoročných finalistov, Arnolda Joaquína Morazána Eraza, ktorý patril do environmentálnej skupiny Guapinol,“ dodal predseda EP s tým, že podľa neho sa v prípade musí uskutočniť „dôveryhodné, nezávislé a okamžité vyšetrovanie“ a zodpovední musia čeliť spravodlivosti.

Čo je Sacharovova cena?

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje Európsky parlament každý rok už od roku 1988. Cena sa odovzdáva výnimočným osobnostiam alebo organizáciám, ktoré významnou mierou prispeli k boju za ľudské práva alebo demokraciu.

Viac..  V Európe bol vlani prijatý rekordný počet patentových prihlášok

Meno nesie po sovietskom fyzikovi a disidentovi Andrejovi Sacharovovi. Cenu získali napríklad juhoafrický prezident Nelson Mandela, exšéf OSN Kofi Annan a v roku 1989 aj Slovák Alexander Dubček.

Tohtoročný ceremoniál udeľovania ocenenia by sa mal uskutočniť 16. decembra.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Brockova

Brocková: Kríza v Bielorusku je najmä krízou režimu, ktorý namiesto dialógu s obyvateľmi stavil na násilie a represie

Kríza v Bielorusku je najmä krízou režimu, ktorý namiesto dialógu s vlastnými obyvateľmi stavil na …

Consent choices