mimoriadnaspráva

Slovensko čaká LOCKDOWN! Premiér Matovič o nových opatreniach

Ústredný krízový štáb SR dnes rozhoduje o ďalšom postupe v boji proti ochoreniu COVID-19 na Slovensku. Výsledky rokovaní oznámujú predstavitelia vlády a ústredného krízového štábu spoločne na tlačovej konferencii.

AKTUALIZOVANÉ- 20:20

Minister Krajčí povedal, že situáciu na Slovensku nemáme pod kontrolou, a dodal, že v nemocniciach v súčasnosti zomiera denne 18 ľudí na Covid-19. „Posledných sedem dní však slovenská krivka rastie rýchlejšie ako česká,“ dodal minister zdravotníctva.

Aktuálne reprodukčné číslo je na Slovensku momentálne na čísle 1,25 až 1,4.

Zatvárajú sa školy

Od pondelka 26. októbra budú do 27.11 zatvorené všetky školy, otvorené ostanú len materské školy a prvý stupeň základných škôl. Cieľom tohto opatrenia je limitácia interakcií a tak prenos ochorenia medzi rodinami.

V okresoch Bardejov a pre oravské okresy platí od soboty zákaz vychádzania. Platiť má do 1. novembra. Zajtrajším dňom v týchto okresoch začína aj plošné testovanie.

zdroj: ÚV SR

Zákaz vychádzania

Od soboty (23.10) začne platiť na Slovensku zákaz vychádzania, platiť má do 1. novembra. Ľudia bez testu budú môcť chodiť do práce, vodiť deti do školy a chodiť do prírody. Okresy na Orave a Bardejovský okres budú mať však prísnejšie pravidlá.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Minister Sulík uviedol, že nedochádza k ďalšiemu zatvoreniu ekonomiky. Podľa neho budú môcť ľudia chodiť nakupovať, ale nenastane ekonomický lockdown nad rámec toho, čo je dnes zatvorené.

Na testy nemusí ísť občan v pípade, ak za posledných 90 dní prekonal koronavírus,  a vyliečil sa. Výnimka platí aj pri striedavej starostlivosti.

Obyvatelia, ktorí budú mať negatívny PCR test alebo antigénový test, budú mať v týždni od 2. do 8. novembra voľný pohyb. Vláda zjednodušene upresnila, že zákaz vychádzania znamená, že sa nemá chodiť mimo okres. Bratislava sa bude vnímať ako jeden okres.

Režim na hraniciach sa meniť nebude

Na hraniciach s Českom sa budú vykonávať námatkové kontroly. Ďalšie prehodnotenie hraničného režimu bude budúci týždeň.

Sledujte NAŽIVO tlačovú konferenciu:

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Komentár Marca Németha: Rútime sa do záhuby, politici idú cez mŕtvoly, ale aspoň školy sú otvorené

Na Slovensku zažívame déja vu spred roka. Situácia v našej krajine je najhoršia na svete, …

Consent choices