koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Šimečka: Slovenská vláda je druhá najlakomejšia v EÚ, pomoc musí byť omnoho väčšia

Októbrová správa Medzinárodného menového fondu ukázala, že Slovensko poskytuje na štátnu pomoc pre ľudí a podniky poškodené koronakrízou oveľa menej, než väčšina krajín EÚ a OECD. “Slovensko doteraz dávalo na ekonomickú pomoc počas pandémie iba 2,5% svojho HDP. Pre porovnanie, Maďarsko 4,1%, Česko 4,4%, Chorvátsko 5,2%, Poľsko 6,7%, Lotyšsko 8,0%, Rakúsko 8,5%, Spojené kráľovstvo 9,2%, Kanada 12,5% a Nový Zéland dokonca 19,5% HDP,” uviedol europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Tabuľka porovnanie štátnej pomoci. ZDROJ: IMF fiscal affairs department

Zákaz vychádzania, ale aj plošné testovanie, po ktorom skončia desiatky tisíc ľudí v karanténe, ekonomickú situáciu ešte zhoršia. “Je nepochopiteľné, že vláda ohlásila nové obmedzenia, bez toho, aby zároveň navýšila a zjednodušila štátnu pomoc. Vláda sa tvári, že skoro všetky prevádzky môžu zostať otvorené, zároveň nám však do nich zakázala chodiť. Celé segmenty hospodárstva tak de facto zavrela, ale bez dodatočných kompenzácií. Pritom pomoc je už teraz nedostatočná, a medzinárodné porovnanie to potvrdzuje,” zdôraznil Šimečka.

Nová situácia si podľa Šimečku vyžaduje dramatické navýšenie a zjednodušenie pomoci. „Vláda pritom nemusí vymýšľať koleso, skúsenosti zo zahraničia ukazujú množstvo opatrení, ako pomoc zrýchliť a zjednodušiť, napríklad vyplácaním paušálnych platieb na základe čestného prehlásenia so spätnou kontrolou. Okrem boja s pandémiu musí byť ekonomická pomoc teraz hlavnou prioritou vlády v nasledujúcich dňoch.

Viac..  Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia schválila štátnu pomoc od siedmich členských štátov vo výške 6,9 miliardy eur na podporu vodíkovej infraštruktúry

Komisia schválila na základe pravidiel EÚ o štátnej pomoci tretí dôležitý projekt spoločného európskeho záujmu …

Consent choices