alkohol
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Súkromné pálenie alkoholu sa rušiť nebude. Rezort dostal povolenie od Európskej komisie

Na Facebooku minister financií SR Eduard Heger informoval, že sa súkromné pálenie alkoholu na Slovensku v budúcom roku nebude musieť zrušiť. „Tých pár majiteľov“, ktorí si zakúpili toto zariadenie, budú ho môcť aj v budúcom roku používať,“ uviedol. Hegera o tom informovala počas návštevy v Bruseli Európska komisia.

Od 1. januára 2022 sa totiž podľa ministra začne uplatňovať nová európska smernica povoľujúca domáce pálenie.“ Podarilo sa nám dohodnúť, že nespustia voči nám infringement, ak nezrušíme zákon o páleniciach, preto pripravíme aj pozmeňujúci návrh k zákonu,“povedal Heger.

Vláda totiž predložila návrh novely zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov, ktorý obsahuje ustanovenie, a ktorým sa má zrušiť súkromná výroba destilátu. Ministerstvo financií túto novelu zákonu vysvetľuje tým, že je to snaha predchádzať daňovým únikom a znížiť mimoriadnu finančnú a administratívnu záťaž správcu dane.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

„Zavedenie možnosti súkromnej výroby destilátu spôsobilo mimoriadne neefektívne vynakladanie peňažných prostriedkov na výkon daňovej kontroly výroby liehu súkromnými osobami,“ uvádza rezort.

Súkromná výroba je možná od 1. januára 2019. Od tej doby plynuli príjmy do štátneho rozpočtu zo súkromnej výroby destilátu na spotrebnej dani vo výške 2 160 eur, avšak náklady na správu dane sú viacnásobne vyššie.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices