vlajka
PHOTO: © European Union.

Dôvera v EÚ je stabilná aj počas pandémie, vyplýva to z údajov Eurobarometra. Najväčší optimisti sú Íri

Obyvatelia Európskej únie naďalej veria aj napriek súčasnej zložitej situácii, že Únia v budúcnosti spraví pozitívne kroky na prekonanie krízy. Vyplýva to z prieskumu Eurobarometra, na ktorom sa zúčastnilo 26 681 respondentov.

Najväčšiu dôveru spomedzi členských štátov majú obyvatelia Írska (73 %), naopak najmenšiu obyvatelia Talianska (28 %).

Čo sa týka Slovenska, európskym inštitúciám dôveruje 45 % všetkých občanov, avšak domácim orgánom dôverujú naši občania omnoho menej, a to parlamentu (28 %) a vláde (29 %).

Až podľa 64 % Európanov je ekonomická situácia v ich krajine zlá. V rámci SR ekonomickú situáciu v štáte vníma 74 % slovenských respondentov za zlú, a len 23 % Slovákov si myslí, že stav národnej ekonomiky je dobrý.

Podľa 37 % občanov SR sa ekonomika zotaví z nepriaznivých účinkov súvisiacich s koronakrízou až v roku 2023 alebo až neskôr.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Podľa Európanov sa má Európa zamerať hlavne na vytvorenie stratégie pre prekonanie podobnej krízy v budúcnosti, vyčleneniť dostatočne veľa finančných prostriedkov na nájdenie liečby alebo vyvinutie vakcíny a na rozvoj spoločnej európskej politiky v oblasti zdravia.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices