hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: FB MH.

Martin Hojsík: Bojím sa, že nás v tom zase nechali samých

Toto často nehovorím. Nezvyknem sa strachovať ani panikáriť. Ale v posledných dňoch predsa zaspávam s obavami.
Mám obavy, a viem, že ich máte aj vy. Pred dvomi mesiacmi sme sa s rodinou presťahovali do Bruselu. Síce bola situácia koncom leta pokojenšia, vedeli sme, že si na novú školu, nový jazyk a mesto si budeme musieť my aj deti zvykať počas pandémie. No hneď na začiatku školského roka sme dostali prehľad informácii, ako bude škola postupovať v danej fáze opatrení, a pravidelne dostávame aktualizácie.
Čo sa týka rozhodnutí miestnej vlády a krízového štábu, tie prichádzajú s predstihom. Každý piatok sa aktualizujú cestovné obmedzenia a v prípade závažnejších opatrení vláda komunikuje pokyny, až keď je plán premyslený a pripravený na spustenie.
Pred týždňom sa zavreli reštaurácie, bary a kaviarne, no podnikatelia dostali okamžitú paušálnu pomoc. Nechcem hovoriť, že Belgicko je raj na zemi. To vôbec nie. Aj tu ľudia prichádzajú o prácu. Chudobnejšie rodiny sú na pokraji síl. Prístup k hygiene a zdravotnej starostlivosti je aj tu žiaľ pre mnohých ťažší. No napriek tomu sa tu cítime bezpečnejšie, než moja rodina a priatelia na Slovensku.
Situácia sa zhoršuje aj tu, čísla sú o dosť vyššie ako na Slovensku, pripravuje sa druhý lockdown a prirodzene sa bojím o našu rodinu.Ale o Slovensko sa bojím oveľa viac. Niektoré nemocnice avízujú, že kapacity stačiť nebudú. Máme mestá, kde sme prepásli šancu na stopovanie kontaktov a teraz už len sledujeme domino efekt komunitného šírenia.
Rodiny, ktoré len tak tak vystačili s okresaným príjmom na jar, to teraz už bez pomoci možno nedajú. Mám kamarátov, on vlastní kaviareň, ona je umelkyňa, už počítajú, dokedy im vystačia úspory, aby sa mohli postarať o rodinu. Bojím sa o Slovensko, lebo túto loď v búrke vedie impulzívny kapitán.
Bojím sa, lebo namiesto rozvážnosti premiér šíri okolo seba tak akurát zmätok a paniku. Je to neozdpovedné, a voči očanom a občiankam bezohľadné. Bojím sa, lebo ak predseda vlády chystá operáciu, pri ktorej spolieha na armádu, no hlavnej veliteľke to akosi zabudol oznámiť, svedčí to tak akurát o jeho samoľúbosti.
Leto, ktoré sme mali na prípravu, sme premárnili. No aj teraz sa ešte situácia dá riešiť inak. Sústreďme sa na regionálne testovanie. Využime kapacity a pomoc iných krajín. Veď predsa nie sme jediní, kto čelí korona kríze. Prečo sa púšťame do nanajvýš riskantnej celoštátnej operácie? Prečo si nezoberieme aplikáciu na stopovanie kontaktov od Nemecka, ktorú už využíva aj Taliansko? Či to si radšej budeme pýtať o mesiac humanitárne zásielky tak, ako naši bratia Česi? Európska únia je o spolupráci. Tak vás prosím pán premiér, prestante si z tejto krízovej situácie robiť svoju kampaň,a buďte na chvíľu múdrym lídrom, ktorý pracuje naozaj pre dobro ľudí.
Bojím sa a viem, že sa bojíte aj vy. Preto by som rád videl, aby premiér prestal s chaotickým pobehovaním a vzal si k srdcu to staré známe: “Dvakrát meraj a raz strihaj”. Myslím, že počas krízovej epidemickej situácie si to všetci zaslúžime.
?
Prosím, dávajte si pozor. Buďme čo najviac zodpovední, nosme rúška, a nevystavujme sa zbytočnému riziku.

Viac..  Peter Pollák o norme Euro 7: Automobilky dostali viac času

O red

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices