cestovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

M. Klus: Odporúčam občanom SR, aby necestovali. Väčšina Európy je červená, riziko je vysoké

„Vzhľadom na to, že nás na Slovensku čaká obmedzenie pohybu, vyzývam občanov, aby boli zodpovední a radšej odložili všetky cesty za hranice. Ak ostaneme doma, pomáhame tým nielen seba, ale aj ostatným a chránime našich zdravotníkov, vojakov, policajtov, ako aj ďalšie kapacity v prvej línii boja proti koronavírusu,“ vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v piatok, 23. októbra 2020, v súvislosti s aktuálnym vývojom pandémie ochorenia COVID-19 na Slovensku, ako aj v zahraničí.

„Musíme si pomáhať viac, než kedykoľvek predtým. Obzvlášť v týchto ťažkých chvíľach, keď na Slovensku zo dňa na deň prudko stúpajú počty nových prípadov nákazy koronavírusom a žiaľ, aj počty hospitalizovaných a obetí. To, či bude sprísnený režim na hraniciach a zavedené testovanie, nie je otázkou či, ale kedy,“ vysvetľuje M. Klus. Na prijatí konkrétnych opatrení, vrátane otázky testovania na hraniciach, sa intenzívne pracuje predovšetkým na Ministerstve vnútra SR, ktoré má zodpovednosť za režim na hraniciach a na vyše šesťdesiatich hraničných priechodoch.

„V súčasnosti nemáme viac konkrétnych odpovedí na oprávnené otázky občanov či novinárov, keďže aktuálne všetku pozornosť prirodzene venujeme predovšetkým situácii na východe Slovenska a na Orave. Osobne vás preto prosím o trpezlivosť a pochopenie. Režim na hraniciach bude predmetom expertných diskusií v priebehu budúceho týždňa. Podľa nich okamžite vydáme aj nové cestovné odporúčanie,“ hovorí štátny tajomník MZVEZ SR M. Klus. Zároveň pripomína varovanie Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), podľa ktorého je aktuálna úroveň prenosu ochorenia COVID-19 až v 23 členských štátoch Európskej únie a v Spojenom kráľovstve „vážne znepokojujúca“.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

„Varovanie sa týka aj Slovenskej republiky a dokazuje to aj cestovateľská mapa, ktorú pravidelne aktualizujú experti ECDC po tom, čo sa na zjednotení pandemických semaforov dohodli štáty EÚ. Podľa tejto mapy je v súčasnosti veľká väčšina krajín EÚ označená červenou farbou, čo znamená vysokú mieru šírenia ochorenia COVID-19, a teda aj vysoké riziko nákazy,“ upozorňuje Martin Klus s tým, že v takejto situácii by ľudia mali veľmi dôsledne zvážiť nevyhnutnosť akýchkoľvek ciest do zahraničia.

A keď už z nejakého nevyhnutného dôvodu za hranice niekto vycestuje, treba už vopred počítať s prípadnými komplikáciami na našich hraniciach. Vzhľadom na aktuálne dianie v našej krajine si dovolím tvrdiť, že by ideálne bolo, ak v prípade vycestovania za hranice občania počkali s návratom na Slovensko do 9. novembra,“ dodal M. Klus.

O mam

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices