koronavirus, lekar, pacienti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

M. Šimečka: Na vyššiu podporu zdravotníckeho personálu je možné využiť aj európske peniaze

Progresívne Slovensko víta odmeny pre zdravotníkov v prvej línií v objeme 37.5 milióna eur, ktoré v stredu schválila vláda. Vzhľadom na druhú vlnu, ktorá je náročnejšia a priniesla zdravotníkom aj vyššie riziká, by však vláda tieto odmeny nemala považovať za konečné. Na ich ďalšie navýšenie je možné použiť aj európske peniaze.

Je dobré, že zdravotníci konečne dostávajú zaslúžené ocenenie. Lekári, sestry, epidemiologičky, laborantky, sanitári, farmaceutky či záchranári, tí všetci už od marca pracujú pod obrovským tlakom a zdravotným rizikom. Najťažšie mesiace ich pritom len čakajú. Je povinnosťou štátu ich maximálne podporiť. Aj preto vítame, že vláda na nich konečne pamätala, hoci odmeny v druhej vlne, aj vzhľadom na intenzívnejšie nasadenie a riziká, musia byť vyššie a plošné – to znamená jednorázový bonus k výplate pre každého pracovníka v slovenskom zdravotníctve, v hodnote minimálne tisíc eur v čistom,” vyhlásila predsedníčka Progresívneho Slovenska (PS) Irena Bihariová.

Europoslanec a podpredseda PS Michal Šimečka uviedol, že na vyššiu podporu zdravotníckeho personálu je možné využiť aj európske peniaze. “Jedným z možných nástrojov je tzv. Investičná iniciatíva v reakcii na koronavírus, ktorá Slovensku umožnila flexibilne použiť až 2,5 miliardy eur z nevyčerpaných eurofondov. Tieto peniaze Únia povolila čerpať aj na platy lekárov a zdravotníckeho personálu,” zdôraznil Šimečka.

Podľa europoslanca je podpora zdravotníkov z domácich aj európskych financií – formou jednorázovej odmeny – štandardným vládnym nástrojom počas korony. “Česko vypláca lekárom a sestrám jednorazový bonus po 3-tisíc eur, Belgicko po 1450 eur, Portugalsko dalo zdravotníckemu personálu ako bonus polovicu ich platu, krajiny ako Francúzsko a Švédsko zas pristúpili k valorizácii ich mesačných platov a rizikových odmien. Je chybou, že Slovensko na svojich zdravotníkov až doteraz zabúdalo,” vyhlásil Šimečka.

Viac..  Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Naši zdravotníci dnes odvádzajú hrdinské výkony na hrane vlastného zdravia. Aj podľa oficiálnych údajov ministerstva zdravotníctva im chýbajú tisícky kolegýň a kolegov. Pracujú dlhé nadčasy, dezinfekciu aj ochranné pomôcky často kupujú z vlastných prostriedkov, a čelia neustále rastúcemu počtu infikovaných pacientov. Odmena je nielen kompenzáciou, ale aj vyjadrením úcty a morálnej podpory v čase, keď čoraz väčšiemu počtu zdravotníckych zariadení hrozí kolaps. Preto budeme presadzovať, aby vláda odmenu zdravotníkom v budúcnosti ešte navýšila,” uzavrela Bihariová.

O mam

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices