zdroj: Screenshot FB Zuzana Čaputová

Podľa prezidentky je celoplošné testovanie nenaplniteľné! Čaputová bude žiadať od Matoviča zmeny

V piatok sa prezidentka SR Zuzana Čaputová stretla s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR (OS SR) Danielom Zmekom, ale aj s veliteľom operácie Spoločná zodpovednosť Ivanom Pachom. Čaputová po rokovaní povedala, že z celkového množstva odberných tímov je pripravených približne 60 percent na oba víkendové dni.

Tento stav je aktuálny, teda menej ako 24 hodín pred spustením operácie, preto podľa prezidentky je pretestovanie celého obyvateľstva Slovenska nenaplniteľné.

Tento cieľ je podľa nej nenaplniteľný

Podľa nej je z poskytnutých informácií zrejmé, že v rámci celoplošného testovania nebude možné otestovať státisíce záujemcov o testovanie. Prezidentka preto požiadala premiéra Igora Matoviča, aby zrealizoval testovanie tam, kde budú zabezpečené odbery. Tak by sa vyšlo v ústrety ľuďom, ktorí o testovanie majú záujem.

„Zároveň takto zúročíme doposiaľ vykonané prípravné práce ozbrojených síl, samospráv a dobrovoľníkov a vynaložené materiálne a finančné zdroje,“ povedala Čaputová.

Hlava štátu tiež žiada prehodnotiť podmienku zákazu vychádzania a netrestať ľudí, ktorí sa z objektívnych dôvodov na test nedostanú alebo ktorí z iných dôvodov na test nemôžu ísť.

„Nemôžeme pripustiť, aby státisíce občanov zostali pred testovaním v neistote,“ dodala prezidentka.

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

Následkom je rozdelovanie spoločnosti

Čaputová tiež žiada zrušiť kategorizovanie občanov na tých, ktorí budú mať priepustku na slobodu a tých druhých. Podľa nej takéto následky v aktuálnej situácii rozdeľujú spoločnosť.

„V hre dnes už nie je len výsledok testovania, ale aj súdržnosť Slovenska a schopnosť obstáť pred ťažkou skúškou ďalších dní a týždňov. Plošným testovaním si nekupujeme priepustku, len rozkladáme riziko šírenia vírusu v čase a je na nás, aby sme tento čas využili zmysluplne,“ ukončila prezidentka.

Zuzana Čaputová však vyzvala občanov, aby využili možnosť otestovať sa, ak túto možnosť majú.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices