koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Videosamit lídrov EÚ: Postoje jednotlivých krajín k boju s pandémiou

Spoločný koordinovaný postup členských štátov Európskej únie v boji proti pandémii Covid-19 – to  bola hlavná téma štvrtkového neformálneho videosamitu lídrov EÚ, ktorý – na pozadí tragických udalostí vo Francúzsku z uplynulých dní –  zvolal predseda Európskej rady Charles Michel. Ten vo svojom úvodnom príhovore odsúdil nedávne teroristické útoky a pridali sa k nemu všetci zúčastnení premiéri a hlavy štátov. Cieľom videosamitu bolo zistiť postoje jednotlivých krajín ku konkrétnym aspektom boja s pandémiou.

V jeho úvode predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen priblížila súbor dodatočných opatrení v súvislosti s pandémiou. Balík, ktorý Európska komisia predstavila 28.10. 2020, obsahuje opatrenia a plánované kroky v kľúčových oblastiach. Tie lídri členských štátov jednomyseľne podporili. 

Aktuálna epidemiologická situácia, aktuálne platné protiepidemiologické opatrenia, aj prognózy ďalšieho možného postupu v jednotlivých krajinách, dominovali vystúpeniam lídrov. Diskutovali tiež o spoločnom postupe pri využití antigénových rýchlotestov, ktoré sú na európskom trhu relatívne nové, ale popri zlatom štandarde PCR testovania môžu zohrať zásadnú úlohu v boji proti pandémii, najmä pre ich síce menej presný, ale rýchly výsledok. Na túto tému nadväzovala debata o vzájomnom uznávaní testov, resp. ich výsledkov, a to najmä v kontexte cestovania v rámci EÚ. Ďalším bodom diskusie bol spoločný prístup k vakcínam, predovšetkým z hľadiska ich distribučných kritérií medzi členskými štátmi. Komisia opätovne vyzývala na čo najskoršiu prípravu národných očkovacích stratégií. Prvé vakcíny by mohli byť podľa slov U. von der Leyen k dispozícii v januári budúceho roka, masovejšie v apríli. Mnohí lídri zdôrazňovali dôležitosť efektívnej komunikácie s verejnosťou v záujme budovania dôvery, osobitne so zreteľom na silnú dezinformačnú kampaň, ktorej sme v súčasnosti svedkami. Na rovnaký problém narážajú v jednotlivých krajinách mobilné aplikácie, ktoré by mali pomôcť trasovať kontakty infikovaných, ale s minimálnym úspechom.

Predseda vlády SR  I. Matovič partnerov informoval o výsledkoch pilotnej fázy celoplošného testovania slovenskej populácie na Covid-19, ako aj o pripravovanom celoplošnom plánovanom testovaní pod názvom Spoločná zodpovednosť a prisľúbil zdieľanie skúseností z tejto operácie s ostatnými členskými štátmi.

Videosamitu lídrov predchádzala VTC premiérov V4, na ktorej sa vzájomne informovali o stave pandémie a opatreniach v boji proti nej vo svojich krajinách.

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices