miko
Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Kaštieľ v Krásnej nad Hornádom zrekonštruovali za takmer 1,2 milióna EUR. Pomohli eurofondy

Pôvodne renesančný kaštieľ v Krásnej nad Hornádom zažil v priebehu svojej existencie niekoľko veľmi necitlivých prestavieb od búraní častí jednotlivých krídiel a na konci 80tych rokov bol vo veľmi zlom stave. Pôvodne ho tvorila prízemná dvojkrídlová budova, neskôr doplnená novším, tretím krídlom. Až rekonštrukcia, ktorá sa odohrala v nedávnych rokoch s finančnou podporou Európskej únie ho priviedla do súčasného stavu. Pôvodne slúžil ako cirkevná škola, potom ako základná škola a následne bol opustený. Dnes je to mimoriadny a výnimočný priestor pre kultúrne aktivity občanov Krásna nad Hornádom, alebo neďalekých Košíc.

Súčasne tiež slúži ako knižnica a jeho priestory sa využívajú aj na reprezentatívne účely. Okrem stálej historickej expozície ponúka aj dočasné výstavy, napríklad modelov áut. V najvzácnejších častiach kaštieľa sa nachádza stála expozícia dokumentujúca bohatú históriu regiónu, ako aj verejná knižnica. V rámci regionálneho operačného programu bol na rekonštrukciu kaštieľa poskytnutý nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 1,2 milióna EUR.

Viac..  Vladimír Bilčík: Prechovávam úctu k právu na život, a rovnako k právu žien na slobodné rozhodnutie o svojom tele

O red

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices