letisko
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

V Berlíne otvorili nové letisko „Willy Brandt.“ Otvoriť ho mali však už pred deviatimi rokmi

V Berlíne otvorili nové Brandenburské letisko „Willy Brandt“. Pre koronavírus sa nekonali žiadne veľké oslavy, prišlo len málo cestujúcich.

Výstavba nového letiska začala ešte v roku 2006 a pôvodne ho plánovali otvoriť už v októbri 2011. Avšak do cesty prišli technické a plánovacie problémy, preto otvorenie odložili už šesťkrát. V roku 2012 otvorenie preložili dokonca len štyri týždne pred spustením prevádzky.

Letisko stálo zhruba šesť miliard eur, čo je okolo trojnásobku pôvodnej ceny. Terminál 2 má byť pritom otvorený až začiatkom budúceho roka.

Posledné lietadlo zo starého letiska Tegel má odletieť 8. novembra. Druhé berlínske letisko Schönefeld začlenili do nového areálu ako Terminál 5.

Minulý rok obidve doterajšie letiská obslúžili 35,6 milióna cestujúcich. Viac cestujúcich evidovali už len vo Frankfurte a v Mníchove.

Viac..  Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

letisko

Európske letiská očakávajú v roku 2024 viac cestujúcich ako pred pandémiou

Európske letiská očakávajú v budúcom roku viac cestujúcich ako pred pandémiou nového koronavírusu. Po výraznom …

Consent choices