Marek krajčí Foto: UV SR.

Podľa Krajčího by mohlo prebehnúť druhé kolo celoplošného testovania bez Bratislavy. Dodal, že opatrenia by ešte neuvoľňoval

Pred rokovaním vlády minister zdravotníctva Marek Krajčí povedal, že do druhého kola celoplošného testovania by nemusela byť zapojená Bratislava. Krajčí dodal, že v Bratislave bol totiž výskyt pozitívnych prípadov veľmi nízky.

„Keby číslo zostalo také, aké je teraz, určite budem jeden z tých, ktorý budem hovoriť, že Bratislava nie,“ povedal. Upozornil však, že najprv sa musí vyhodnotiť reálna účasť na testovaní.

Podľa Krajčího z epidemiologického hľadiska má druhé kolo testovania veľký zmysel. Totiž antigénový test zachytí približne sedem najinfekčnejších dní z ochorenia. „Dve testovania po sebe majú účinnosť jedného PCR testu,“ povedal šéf rezortu.

Podľa usmernenia hlavného hygienika SR Jána Mikasa majú zdravotníci, ktorí boli v kontakte s pozitívne testovanou osobou, ďalej pokračovať v práci za použitia ochranných pomôcok, informoval Krajčí. Dodal, že na piaty deň budú testovaní klasickým PCR testom.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Minister si myslí, že opatrenia po celoplošnom testovaní by sa nemali ešte uvoľňovať. Doplnil, že aj keď sa na Slovensku podarí krivku pozitívnych prípadov sploštiť a bude síce menej infikovaných, počty však budú podľa neho stále rásť.

„Neverím, že sa nám dostane v takej slobode, akú máme, reprodukčné číslo pod jedna,“ povedal Krajčí pred rokovaním vlády.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Komentár Marca Németha: Rútime sa do záhuby, politici idú cez mŕtvoly, ale aspoň školy sú otvorené

Na Slovensku zažívame déja vu spred roka. Situácia v našej krajine je najhoršia na svete, …

Consent choices