koláž EN, zdroj: PHOTO: European Union-EP.

Európski aj svetoví politickí lídri sa vyjadrili k teroristickému útoku vo Viedni. Európa smúti, uviedli

Svetoví aj európski politickí lídri a ďalší poprední predstavitelia odsúdili teroristické útoky v pondelok vo Viedni, pri ktorých prišlo o život viacero ľudí.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron na Twitteri napísal: „Európa smúti. Jedného z nás tvrdo zasiahol islamistický terorizmus. Naše myšlienky sú zamerané na obete, ich rodiny, zničené životy. Francúzsko stojí po boku Rakúska a je pripravené poskytnúť podporu.“ Francúzsko pritom v uplynulých týždňoch potýkala s viacerými islamistickými útokmi, dodal Macron.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Nemeckí rezort diplomacie označil útoky za „desivé a znepokojujúce“. „Zatiaľ nepoznáme úplnú mieru útoku. V tejto náročnej chvíli sústredíme naše myšlienky na zranených a obete. Neustúpime nenávisti, ktorá sa zameriava na rozdelenie našej spoločnosti,“dodalo ministerstvo. Angela Merkelová, nemecká kancelárka, zdôraznila solidárnosť Nemcov s Rakúšanmi.

Premiér Veľkej Británie Boris Johnson tiež na sociálnej sieti Twitter napísal, že je„strašne šokovaný dnešnými hroznými útokmi vo Viedni. Myšlienky Spojeného kráľovstva smerujú k obyvateľom Rakúska – stojíme s vami zjednotení proti teroru.“

Predseda Európskej rady na Twitteri uviedol, že„Európa dôrazne odsudzuje tento zbabelý čin, ktorý porušuje život a naše ľudské hodnoty. V dôsledku hrozného útoku na túto noc myslím na obete a ľudí z Viedne.“

„Som šokovaná a smutná z brutálneho útoku, ktorý sa stal vo Viedni. Mám na mysli rodiny obetí a Rakúšanov. Európa stojí s Rakúskom v plnej solidarite. Sme silnejší ako nenávisť a teror,“ uviedla na sociálnej sieti Twitter predsedníčka Európskej komisie.

Viac..  Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Americký prezident Donald Trump uviedol, že „tieto zlé útoky proti nevinným ľuďom musia prestať“. Jeho súper v prezidentských voľbách Joe Biden sa s manželkou Jill pomodlil za obete a ich rodiny.„Všetci musíme byť jednotní proti nenávisti a násiliu,“podotkol.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európski lídri ocenili zosnulého Delorsa ako tvorcu a budovateľa Európy

Európski lídri vzdali hold Jacquovi Delorsovi, bývalému predsedovi Európskej komisie, ktorý zomrel v stredu v …

Consent choices