korcok
Ivan KORCOK, Slovak Minister of Foreign and European Affairs. PHOTO: © European Union 2020 - Source: EP

Minister Ivan Korčok vystúpil na 130. zasadnutí Výboru ministrov Rady Európy

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok vystúpil dnes (4. novembra 2020) prostredníctvom videokonferencie na 130. zasadnutí Výboru ministrov Rady Európy organizovanom v Aténach gréckym predsedníctvom.

Súčasná pandemická situácia poznačila aj organizáciu pravidelného zasadnutia vrcholného orgánu najstaršej paneurópskej politickej organizácie – Rady Európy. Ústrednou témou zasadnutia bolo „Účinné reagovanie na krízu verejného zdravia pri plnom rešpektovaní ľudských práv, demokracie a zásad právneho štátu.“

Šéf slovenskej diplomacie na podujatí vyzdvihol dôležitosť spoločného úsilia pri zvládaní aktuálnych výziev. „Odpoveďou na súčasné aj budúce krízy je spolupráca a multilaterálne riešenia. Je v záujme Slovenska, aby sme mali fungujúce medzinárodné inštitúcie, v rámci ktorých má svoje pevné miesto aj Rada Európy,“ uviedol minister Ivan Korčok.

Dnešný deň si zároveň pripomíname 70. výročie prijatia Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd na pôde Rady Európy (1950). Išlo o vôbec prvý záväzný medzinárodnoprávny dokument ochraňujúci široký okruh občianskych a politických práv, ktorý sa stal základným pilierom európskej ľudskoprávnej architektúry.

Viac..  Európsky parlament vyzýva na opatrenia proti narúšaniu hodnôt EÚ v členských štátoch

„Aj po siedmich dekádach má Európsky dohovor o ľudských právach svoje nezastupiteľné postavenie. Spolu s Európskym súdom pre ľudské práva prispieva k dodržiavaniu, ochrane a rozvoju ľudských práv v Európe,“ uzavrel šéf slovenskej diplomacie.

O mam

Odporúčame pozrieť

potraviny

Európska federácia potravinových bánk hovorí o potravinovej neistote Ukrajincov

Päť miliónov Ukrajincov sa počas zimy ocitlo v situácii potravinovej neistoty. Uviedol to predseda Európskej …

Consent choices