Eurokomisárka Elisa Ferreira PHOTO: ©European Union, 2020

Eurokomisárka Elisa Ferreira podporuje zjednodušovanie čerpania eurofondov

Komisárka Európskej komisie Elisa Ferreira zodpovedná za súdržnosť  a reformy podporuje slovenské návrhy na zjednodušovanie čerpania eurofondov, ktoré jej dnes predstavila podpredsedníčka vlády Veronika Remišová. Stretnutie sa konalo kvôli pandemickým opatreniam online formou, ktorá okrem iného prispieva k znižovaniu emisií skleníkových plynov.

Zhodli sme sa na zjednodušovaní procesov, ale so zabezpečením dostatočnej transparentnosti. Komisárke som predstavila plán zníženia počtu riadiacich a sprostredkovateľských orgánov na obdobie 2021 – 2027, ktorý reaguje na to, že súčasná komplikovaná štruktúra  spomalila na Slovensku čerpanie. Tieto návrhy komisárka ocenila,“ uviedla vicepremiérka Veronika Remišová.

Predmetom diskusie bol tiež návrh rozdelenia prostriedkov z fondu REACT-EU 2021-2023, ktorý reaguje na ekonomické dôsledky pandémie. Komisia si preštudovala návrh slovenskej vlády a jej predbežné pripomienky smerujú k zníženiu podielu zdrojov na kurzarbeit, posilneniu financií pre žiakov a študentov a posilneniu zelených opatrení. „Požiadala som Komisiu, aby pri iniciatíve REACT-EU dali vláde vyššiu flexibilitu pri nastavovaní národných podmienok. Pani komisárka to nevylúčila s odporúčaním, že Slovensko svoje aktivity rozšíri okrem prvej pomoci počas COVID-19 pandémie aj o systémové  zmeny ako napr. pomoc žiakom a študentom na výučbu v online priestore alebo tvorbu zelených pracovných miest,“ uviedla ministerka.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR zapracuje odporúčania a návrhy Komisie a úpravy rozdelenia zdrojov REACT-EU a následne ich opäť prerokuje s Komisiou. Finálne by návrh mal byť odsúhlasený vládou aj Komisiou do konca roka 2020.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Veronika Remišová komisárke Ferreirovej predstavila stav prípravy Partnerskej dohody na roky 2021-2027, kde ju požiadala, aby EK tlačila na čo najrýchlejšie schválenie rozpočtu Únie a súvisiacej legislatívy. Slovensko bude pripravené poslať Komisii formálny návrh na čerpanie eurofondov v druhom štvrťroku 2021. Na slovenskej úrovni stále pokračujú národné konzultácie a na európskej vyjednávanie príslušnej legislatívy EÚ. Komisárka očakáva, že eurofondy budú smerovať na inklúziu marginalizovaných skupín a znižovanie regionálnych rozdielov v rámci Slovenska. Komisárku Ferreira pri detailnejšej diskusii zaujal návrh vybudovať v ďalšom programovom období na Slovensku tri nové výskumné nemocnice v rôznych regiónoch Slovenska. „Uistila som pani komisárku, že eurofondy v budúcom období budeme masívne čerpať na zelené a klimatické projekty,“ skonštatovala vicepremiérka Remišová.

O mam

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices