Alexander Lukasenko, bieloruský prezident PHOTO: © European Union, 2020

Bieloruský prezident Lukašenko sa dostal tiež na sankčný zoznam Európskej únie. Má zakázané cestovať do EÚ a majetok rodiny sa zmrazí

V piatok Európska únia prijala sankcie voči bieloruskému prezidentovi a ďalším 14 vysokým predstaviteľom štátnej moci. Únia sa tak rozhodla pre ich rolu pri potláčaní protestov proti augustovým bieloruským prezidentským voľbám.

Na sankčný zoznam sa dostal aj bieloruský prezident Alexander Lukašenko a jeho syna Viktor Lukašenko, ktorý je v krajine národným bezpečnostným poradcom, uviedla EÚ vo vyhlásení.

Ľudia na sankčnom zozname majú zakázané cestovať do Európskej únie a ich majetok v EÚ sa zmrazí.

Európska únia uvádza, že prezident Lukašenko „je zodpovedný za násilný útlak zo strany štátneho aparátu pred a po prezidentských voľbách, svojvoľné zatýkanie a zlé zaobchádzanie s pokojnými demonštrantmi a tiež za zastrašovanie a násilie voči žurnalistom“.

Proti Lukašenkovi protestujú ľudia už od prezidentských volieb konaných 9. augusta. V krajine odvtedy zatkli už vyše 15-tisíc protestujúcich.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Podľa oficiálnych výsledkov sa Lukašenko opäť stal víťazom volieb, pričom získal 80 percent hlasov, avšak voľby boli všeobecne považované za sfalšované.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices