koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

M. Klus: Estónsko aj Dánsko sú príkladom pri boji s koronavírusom, ale s dezinformáciami

„Popri pandémii koronavírusu čelí Slovensko už niekoľko mesiacov aj škodlivému šíreniu konšpirácii a nepravdivých informácií o ochorení COVID-19 alebo očkovaní. Mnohé z falošných správ, ktoré sa objavujú najmä na sociálnych sieťach, otvárajú dokonca otázku možného vyvodenia trestnoprávnej zodpovednosti voči niektorým šíriteľom. Je to zlý trend, lebo skúsenosti z Estónska a Dánska jasne ukazujú, že fungujúca strategická komunikácia je kľúčom k tomu, ako spomaliť šírenie koronavírusu v spoločnosti.“ Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v stredu, 4. novembra 2020 v Bratislave, po bilaterálnych online konzultáciách s podtajomníkom pre európske záležitosti Ministerstva zahraničných vecí Estónskej republiky Märtom Volmerom a po videokonferencii so štátnym tajomníkom pre európske záležitosti a Arktídu Ministerstva zahraničných vecí Dánskeho kráľovstva Carstenom Grønbech-Jensenom.

Štátny tajomník M. Klus diskutoval s estónskym partnerom M. Volmerom o bilaterálnej spolupráci a o aktuálnych témach európskej politiky. Zhodli sa, že v otázkach riešenia migrácie, dodržiavania princípov právneho štátu, vývoja rokovaní o budúcich vzťahoch medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom či podpore rozširovania EÚ o štáty západného Balkánu majú Slovensko a Estónsko veľmi podobné postoje. „Sme pripravení spolupracovať vo všetkých oblastiach, obzvlášť tam, kde sa záujmy našich krajín prelínajú a môžeme sa navzájom inšpirovať. Efektívny multilateralizmus, fungujúce medzinárodné organizácie a regionálna spolupráca v tzv. tematických koalíciách sú pre nás kľúčové,“ uviedol štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Vyzdvihol skutočnosť, že Estónsko patrí medzi svetových lídrov v digitalizácii spoločnosti a zároveň aj vďaka cielenému informovaniu verejnosti „na mieru“ šitými správami úspešne odoláva rozmachu dezinformácií. „Schopnosť vysporiadať sa s hybridnými hrozbami a ich zasahovaním do vnútroštátnych pomerov je možné len celoeurópskou spoluprácou. Vyzývame preto na zdieľanie skúsenosti v rámci EÚ a na aktívnejšiu diskusiu s prevádzkovateľmi sociálnych médií o ich spoluzodpovednosti za šírenie dezinformácií na internete,“ vyhlásil M. Klus s tým, že boj proti hybridným hrozbám je strategickou prioritou vlády SR.

Viac..  Estónska premiérka podporuje vytvorenie postu komisára EÚ pre obranný priemysel

Spoločné hodnoty či pozície v mnohých otázkach zdieľa Slovensko aj s Dánskom, s ktorým ho spája geografická podobnosť a zhruba rovnaký počet obyvateľov. S dánskym partnerom C. Grønbech-Jensenom štátny tajomník M. Klus diskutoval najmä o osvedčených postupoch, ktorými sa darí zlepšovať epidemiologickú situáciu v oboch krajinách. „Za najúčinnejšie opatrenia považujú Dáni masívne testovanie na ochorenie COVID-19 a následné dohľadávanie kontaktov infikovaných osôb. Denne dokážu urobiť aj viac ako 70-tisíc testov,“ priblížil Martin Klus.

Dodal, že Dánsko môže byť pre Slovensko inšpiráciou, pretože sa snaží o rovnováhu medzi reštrikciami a otvorenosťou spoločnosti, v záujme zachovania chodu ekonomiky. V tejto súvislosti tiež informoval dánskeho partnera o priebehu a výsledkoch celoplošného testovania populácie na Slovensku s využitím antigénových testov.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices