simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2020

Michal Šimečka: Američania ubránili svoju demokraciu a nám dali nádej na nový začiatok

?? Američania ubránili svoju demokraciu, a nám dali nádej na nový začiatok v medzinárodnej spolupráci a boji proti klimatickej kríze. Nemusíme ho všetci milovať, ale Joe Biden je slušný človek a demokraticky zmýšľajúci politik, ktorý chce s Európou spolupracovať, nie ju rozdeliť a oslabiť.

▶️ Hoci ho mnohí podceňovali, nakoniec je presvedčivým víťazom – o viac než štyri milióny hlasov, pravdepodobne s viac ako 300 voliteľmi. Donald Trump zatiaľ porážku odmieta uznať (jeho posledný tweet: „VOĽBY SOM VYHRAL JA, O VEĽA!“?‍♂️) a tranzícia sa zrejme bude naťahovať. Americké inštitúcie však ukázali dostatočnú odolnosť, vrátane mnohých republikánskych úradníkov, novinárov, sudcov aj politikov, ktorí odmietli Trumpove bezprecedentné snahy o sabotáž volieb. USA prežili štyri roky Trumpa v úrade, zvládnu aj posledné týždne do odovzdania moci novej administratíve.

▶️ Trump bol najsilnejší z ukričaných pravicových populistov. Jeho porážka je symbolicky dôležitá. Ale nerobme si ilúzie – v Európe aj na Slovensku má mnoho klonov: politikov, ktorí žijú z nenávisti a vyvolávania strachu, ale skutočné vládnutie a verejný záujem ich nezaujíma. Aj preto je dôležité, aby Biden v úrade uspel. Bude čeliť bolestne rozdelenej spoločnosti a dysfunkčnému politickému systému. No možno práve jeho politický centrizmus, mierna nekonfliktná povaha a ochota spolupracovať sú tým, čo teraz Amerika potrebuje.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

✅ Ešte jeden moment si zaslúži zdôrazniť. Kamala Harris je prvou ženou, a zároveň prvou osobou s afroamerickým a indickým pôvodom na poste viceprezidenta. Jej otec sa narodil na Jamajke, matka v Indii. Harris sa profiluje ako zástankyňa marginalizovaných skupín, prepája umiernené a progresívnejšie krídlo Demokratickej strany, a zároveň ukazuje, aký úspech môže v dnešnej Amerike dosiahnuť už druhá generácia prisťahovalcov, navyše žien. Američania vďaka Bidenovi urobili krok k budúcnosti, ale jej skutočnou tvárou je práve Kamala Harris.

O red

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices