jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: European Union

Eugen Jurzyca: Európska centrálna banka chráni štáty pred reformami, je načase to zmeniť

ECB nakupovaním dlhopisov krajín EÚ zásobuje štáty lacnými peniazmi a prispieva k ich nadmernému zadlžovaniu. Navyše to robí aj v dobrých časoch. Členské štáty potom nie sú dostatočne motivované prijímať reformy a konsolidovať svoje verejné financie a stávajú sa od zdrojov ECB do budúcnosti závislejšími. Hrozbou je, že bez reforiem sa menový systém môže stať postupne neudržateľným. Na Výbore pre hospodárske a menové veci som šéfovi dozornej rady ECB navrhol, že jedným z riešení by mohlo byť to, aby bola kúpa dlhopisov podmienená konsolidáciou verejných financií.

Eugen Jurzyca o rozpočte

Rokovania o rozpočte EÚ intenzívne prebiehajú. Má to byť najväčší rozpočet v histórii. Občania EÚ budú do rozpočtu prispievať oveľa viac ako v minulosti. Oveľa viac by teda mala Komisia v rozpočte zohľadňovať ukazovatele výkonnosti teda toho, aké to prinesie výsledky pre občanov. Presne tak jej to odporúča Dvor audítorov. Komisia vo svojom stanovisku k správe Dvora audítorov k Erasmu ale uviedla, že s prideľovaním prostriedkov na základe výkonnosti nesúhlasí. Tak ako je to teda? Opýtal som sa nášho podpredsedu Komisie Maroša Šefčoviča:
“Bude efektivita, a teda návratnosť investícií v budúcom viacročnom finančnom rámci základným kritériom na prideľovanie peňazí a hodnotenie projektov? Budú mať prioritu projekty, ktoré prinesú viac hodnoty občanom v čo najkratšom čase?” Konkrétny záväzok z jeho odpovede nevyplynul, budem sa na to Komisie pýtať ďalej.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

O red

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices