wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union

Michal Wiezik: Pálenie lesov v číslach

Tento nezáživný graf poukazuje na veľmi vážny úkaz. Emisie CO2 z pálenia biomasy nezadržateľne rastú. Nárast oproti roku 1990 je až 175%. Objem týchto emisií momentálne predstavuje takmer dve tretiny emisií z priemyslu, či dopravy.

♨️ Oficiálne je všetko v poriadku. Biomasa je vraj uhlíkovo neutrálny zdroj… lenže nie je. Graf jasne ukazuje, že tá neutralita sa nedostavuje. Alebo ešte inak, je to neutralita na dlh, ktorá v podstate tvrdí, že emisie zo spálených lesov niekedy v budúcnosti stiahneme (spodná krivka, ukazujúca viazanie uhlíka (LULUCF) ale jasne ukazuje na znižovanie tejto schopnosti ekosystémov).
Uhlíkovú neutralitu máme dosiahnuť za 30 rokov. Vtedy uhlík ktorý vypustíme musí byť krajina schopná spätne naviazať. Momentálne emisie z biomasy pôsobia v atmosfére úplne rovnako, ako emisie z uhlia, či ropy. Akurát ešte treba prirátať zničené lesné ekosystémy a kolabujúcu biodiverzitu.

⛽ Uhlík, ktorý strom ukladal 100 rokov uvoľníme spálením okamžite. Zároveň uvoľníme množstvo fosílneho uhlíka z ťažbou narušenej lesnej pôdy. Ťažobné a spracovateľské mechanizmy tiež nefungujú na dobré slovo, ale pália benzín, naftu, plyn a elektrinu. A energetická efektivita pálenia biomasy je taká mizerná, že nakoniec sa pálenie uhlia javí ako zelená alternatíva.
‼️ Pálenie lesov, hlavných producentov biomasy, je skrátka klimatická a biodiverzitná katastrofa. Zvrátiť tento dotovaný nezmysel považujem za najdôležitejší cieľ môjho mandátu.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Ide o Život!

O red

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices