Prehľad uplynulého týždňa: Teroristický útok vo Viedni, Biden vyhral voľby

Negatívny certifikát z celoplošného testovania noste so sebou, inak vám hrozí pokuta

Polícia uznáva len originál certifikátu z celoplošného testovania, nestačí mať fotografiu v mobile. Osobe, ktorá nemá pri sebe originálny certifikát z celoplošného testovania, hrozí pokuta vo výške 1 659 eur. Viac sa dozviete TU.

Martin Klus: Od pondelka 9. novembra 2020 sa na hranici s Ukrajinou mení režim a spúšťa sa antigénové testovanie

„Ako bolo avizované po poslednom rokovaní expertnej pracovnej skupiny viacerých zainteresovaných ministerstiev a ÚVZ SR, ktorej úlohou bolo prehodnotiť aktuálny hraničný režim, od pondelka, 9. novembra 2020, sa menia podmienky prekračovania pozemnej hranice Slovenskej republiky s Ukrajinou,“ uvádza Klus. Ako bude vyzerať  naša východná hranica zistíte TU.

Komentár: Ako Orbánove Maďarsko ohrozuje peňaženky vlastných ľudí

„Európskemu parlamentu sa vo štvrtok podarilo presadiť zásadnú vec, a to, že peniaze z EÚ môže Únia stopnúť pri systémových porušeniach zásad právneho štátu. Toto rozhodnutie bude pre Maďarsko a Poľsko veľmi bolestivé,“ píše Marco Németh. Celý jeho komentár nájdete TU.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Bieloruský prezident Lukašenko sa dostal tiež na sankčný zoznam Európskej únie. Má zakázané cestovať do EÚ a majetok rodiny sa zmrazí

V piatok Európska únia prijala sankcie voči bieloruskému prezidentovi a ďalším 14 vysokým predstaviteľom štátnej moci. Únia sa tak rozhodla pre ich rolu pri potláčaní protestov proti augustovým bieloruským prezidentským voľbám. Čo to znamená? Dočítate sa TU.

Vďaka röntgenu českí policajti odhalili v tureckom kamióne takmer 50 migrantov. Väčšina z nich by mala pochádzať zo Sýrie

V Českej republike zastavili colníci na diaľnici D2 v moravskom Podivíne turecký kamión, v ktorom sa nachádzalo takmer päťdesiat migrantov, ktorých odhalila kontrola röntgenom. Na Twitteri o tom informovala Polícia Českej republiky. Viac sa dočítate TU.

Michal Šimečka: Američania ubránili svoju demokraciu a nám dali nádej na nový začiatok

Američania ubránili svoju demokraciu, a nám dali nádej na nový začiatok v medzinárodnej spolupráci a boji proti klimatickej kríze. Nemusíme ho všetci milovať, ale Joe Biden je slušný človek a demokraticky zmýšľajúci politik, ktorý chce s Európou spolupracovať, nie ju rozdeliť a oslabiť. Celý jeho komentár si viete prečítať TU.

Koronavírus: EÚ rozdelí 128 miliónov eur medzi 23 výskumných projektov

Komisia v reakcii na neutíchajúcu pandémiu koronavírusu podporí 23 nových výskumných projektov 128 miliónmi eur. Financovanie v rámci programu EÚ pre výskum a inováciu Horizont 2020 je súčasťou záväzku Komisie venovať 1,4 miliardy eur na globálnu reakciu na koronavírus. Túto iniciatívu v máji 2020 vyhlásila predsedníčka Ursula von der Leyen. Viac o tejto správe sa dočítate TU.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Terorizmus v EÚ od roku 2015. Prehľad útokov aj počtu obetí

Od roku 2015 sa Európou prevalila nová vlna teroristických útokov, ktorú majú na svedomí džihádistické skupiny. Kým v roku 2014 boli útoky dva, v roku 2015 ich bolo 17 a v roku 2017 až 33. Pre európske úrady je boj proti terorizmu top prioritou. V roku 2014 bolo v súvislosti s džihádistickým terorizmom zadržaných 395 osôb a v roku 2017 ich počet vzrástol na 705. Celú časovú os nájdete TU.

Čo robiť v prípade teroristického útoku? POZRITE SI, čo radí polícia

V pondelok vo večerných hodinách sa vo Viedni odohral krvavý teroristický útok, preto Polícia SR radí občanom, ako sa majú v podobnej situácii zachovať, informovala o tom na Facebooku. Ako zareagovať v prípade teroristického útoku sa dozviete TU.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Čo nové doma i vo svete? Slovinsko preberá predsedníctvo Rady EÚ, V Únii začal platiť covid pas, podmienky pre cestovanie sa radikálne menia

Slovinsko na pol roka preberá predsedníctvo Rady Európskej únie. Stredobodom pozornosti pre spory s Bruselom …

Consent choices