vojaci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na zastavení bojov o územie Náhorný Karabach. Hliadkovať tam budú ruskí vojaci

V utorok ráno Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že sa dohodli na zastavení bojov o azerbajdžanský región Náhorný Karabach, ktorý od roku 1994 kontrolujú etnickí Arméni. Dohoda tiež obsahuje záväzok, že Rusko v regióne nasadí takmer 2-tisíc vojakov, ktorí budú dozerať na dodržiavanie prímeria.

V roku 1994 sa skončila vojna o toto územie, ktorá si podľa odhadov vyžiadala 30-tisíc životov. Odvtedy na území dochádza k sporadickým zrážkam a rozsiahle boje vypukli 27. septembra.

Viacero prímerí bolo odvtedy takmer okamžite po vyhlásení porušených, ale zdá sa , že dohoda zverejnená v utorok ráno sa pravdepodobne dodrží, pretože Azerbajdžan v nedeľu získal kontrolu nad strategickým mestom Šuši.

Viac..  Europoslanci: EÚ musí aktívne podporovať ruskú demokratickú opozíciu

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices