Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Tento týždeň v Európskom parlamente: koronavírus, rozpočet, právny štát

Tento týždeň čakajú europoslancov schôdze výborov aj plenárne zasadanie. Venovať sa budú koronakríze, rozpočtu a právnemu štátu.

Rozpočet EÚ a hospodárska obnova

Pokračujú rokovania medzi Parlamentom, Radou a Komisiou ohľadne dlhodobého rozpočtu EÚ na roky 2021 až 2027.

Hospodársky a rozpočtový výbor v ten istý deň hlasujú o mechanizme pre obnovu a odolnosť vo výške 672,5 miliardy eur, ktorý je kľúčovou súčasťou plánu na hospodársku obnovu o koronakríze. Cieľom tohto mechanizmu je poskytnúť rozsiahlu finančnú podporu pre investície a reformy na prekonanie dopadov koronakrízy.

Počas plenárneho zasadnutia, ktoré sa bude konať na diaľku, budú poslanci hlasovať o rozpočte EÚ na rok 2021. Očakáva sa, že vyzvú k navýšeniu prostriedkov pre programy na podporu zraniteľných skupín. Parlament by mal prijať aj svoje stanovisko ohľadne financovania európskeho ekologického dohovoru.

Koronavírus

Vo štvrtok počas pléna budú poslanci rokovať o fungovaní nového programu EU4Health, ktorý by mal zlepšiť kapacitu EÚ pri pomoci členským štátom počas súčasnej zdravotnej krízy a jej podobných, ktoré môžu prísť v budúcnosti.

Na pláne je aj debata s predstaviteľmi Európskej komisie o potrebe transparentnosti pri zabezpečovaní vakcín proti koronavírusu.

Právny štát

Počas pléna sa budú poslanci zaoberať aj otázkou, aké dopady mala pandémia na demokraciu, základné práva a právny štát.

V utorok budú poslanci spoločne s členmi národných parlamentov preberať prvú výročnú správu o právnom štáte z dielne Európskej komisie. Zároveň budú diskutovať, akú úlohu by tu mohli zohrávať národné parlamenty. Európsky parlament navrhol vytvoriť každoročný cyklus na monitorovanie hodnôt EÚ, ktorý by mohol nahradiť doteraz existujúce mechanizmy.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Ďalšie témy plenárneho zasadnutia

Plenárne zasadnutie sa začne v stredu popoludní debatou o výsledkoch amerických volieb.

Neskôr v ten istý deň budú poslanci rokovať o boji proti terorizmu a o tom, ako zachovať slobodu prejavu a právo na vzdelanie.

Členovia Parlamentu budú hlasovať aj novom podpredsedovi potom, ako bola doterajšia podpredsedníčka Mairead McGuinness vymenovaná za komisárku.

Parlament bude hlasovať o dohode s Čínou na ochranu produktov s chráneným zemepisným označením, ako je napríklad poľská voda, parmská šunka alebo syry Manchego. V zmysle novej dohody by malo byť 200 takýchto produktov chránených pred napodobeniami alebo zneužitím ich mena.

O mam

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices