Ilustračné PHOTO: © European Union.

Vakcína proti COVID-19 od Pfizeru a BioNTechu by mala mať 90-percentnú účinnosť

odľa najnovších správ by mohla byť potenciálna vakcína proti novému koronavírusu čoskoro dostupná. Na jej vývoji spolupracujú farmaceutické firmy Pfizer a BioNTech. Odborníci sĺubujú až 90-percentnú účinnosť.

Podĺa firmy Pfizer účinnosť naznačuje aj predbežná analýza nezávislej rady na monitorovanie údajov. Na testovaní vakcíny sa zúčastnilo takmer 44-tisíc osôb z USA a ďalších piatich štátov a vakcína nebola účinná len v 94 prípadoch. Farmaceutická firma neposkytla bližšie informácie o týchto prípadoch, ale dodala, že miera ochrany sa do konca štúdie môže zmeniť

„Sme v pozícii, že sme potenciálne schopní ponúknuť nejakú nádej. Sme veľmi povzbudení,“ povedal pre agentúru AP viceprezident pre klinický vývoj vo Pfizeri Bill Gruber.

Štúdia ešte stále pokračuje

V prvej fáze štádia ani dobrovoľníci, ani výskumníci nevedia, kto dostal naozajstnú vakcínu alebo placebo. Týždeň po druhej dávke štúdia Pfizer začala rátať počet účastníkov, u ktorých sa prejavili príznaky ochorenia COVID-19 a potvrdili u nich prítomnosť koronavírusu.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Firma ešte nechcela zverejniť, koľko nakazených bolo v každej skupine, totiž štúdia sa ešte neskončila. Podľa viacerých výpočtov sa však takmer všetky prípady nákazy objavili u ľudí s placebom. Žiaden z účastníkov štúdia dosiaľ nebol vážne chorý a testovali ich len vtedy, ak sa u nich prejavili príznaky. Nie je teda ešte jasné, či sa môžu zaočkovaní ľudia nakaziť a byť pritom bezpríznakoví.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

AP uvádza, že na základe uvedených dát sa očakáva, že by spoločnosti mohli do konca mesiaca požiadať amerických regulátorov o povolenie na núdzové použitie vakcíny.

Firma Pfizer dodala, že so štúdiou skončí, až kým medzi všetkými účastníkmi nezaznamená 164 infekcií. Túto hranicu uznáva totiž americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) ako dostatočnú na určenie toho, či je vakcína účinná. Každá vakcína musí byť podľa agentúry účinná na prinajmenšom 50%.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov tiež požaduje, aby kandidáti na výrobu vakcíny v USA overili účinnosť testami za účasti prinajmenšom 30-tisíc ľudí, pričom musí byť zastúpený adekvátny počet starších dospelých aj ľudí z rizikových skupín. Spoločnosť je povinná 2 mesiace sledovať polovicu účastníkov pre možné vedľajšie účinky.

Úrad tiež upozorňuje, že sa vakcína pravdepodobné nedostane na trh do konca roka a prvotné zásoby budú na prídel.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices