hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: FB MH

Martin Hojsík: Európska únia dá na ochranu biodiverzity viac peňazí

Europoslanci podporili návrh Martina Hojsíka a dosiahli, aby nový rozpočet EÚ bol zodpovednejší k ochrane životného prostredia. Nový viacročný rozpočet Európskej únie predstavuje veľký posun aj v riešení klimatickej krízy a straty biodiverzity. Až 7,5 % ročných výdavkov bude použitých na ochranu biodiverzity. Od roku 2026 sa tento objem peňazí navýší na 10 %.

“Ide o veľké víťazstvo všetkých, ktorí v Európskom parlamente bojujeme za zelenšiu, zdravšiu a hlavne udržateľnú Európu,” podotkol europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko). Podľa jeho slov ide o výsledok dlhého a náročného procesu a ťažkých vyjednávaní. “Túto zmenu som presadzoval od svojho príchodu a trvalým tlakom dostal až do rozpočtu Únie. Na riešenie krízy biodiverzity sa nemôžeme pozerať iba optikou ochrany prírody, ide aj o ochranu nášho zdravia, potravinovej sebestačnosti a podpory prírode blízkeho hospodárenia, podotýka slovenský europoslanec Martin Hojsík.

Cieľ 10% rozpočtu na biodiverzitu stal súčasťou požiadaviek Európskeho parlamentu pri rokovaniach o rozpočte s Európskou komisiou a zástupcami členských štátov. Tým sa iniciatíva neskončila. Bolo potrebné naďalej spolupracovať s kolegami, ktorí konečnú dohodu vyjednávali. Pokračovali sme v oslovovaní zástupcov členských štátov, pretože bez ich podpori by tento návrh nemal šancu uspieť, pokračuje Hojsík. Podľa europoslanca je nevyhnutné uvedomovať si všetky dopady zmeny klímy a straty biodiverzity.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Fatálne následky sa môžu prejaviť napríklad v klesajúcich výnosoch poľnohospodárov a upadajúcej výrobe potravín, či úpadku hospodárskych lesov. “Z tohto dôvodu musí EÚ investovať do ochrany našej biodiverzity, ako napríklad včiel a iných opeľovačov. Finančnú pomoc však potrebuje aj prírode blízke poľnohospodárstvo, pretože jedno bez druhého nebude fungovať. Súčasne to znamená aj potrebu používať pri čerpaní eurofondov prírode blízke riešenia. Teda napríklad namiesto zatváranie riek do betónových korýt obnoviť meandre. Alebo prechod na prírode blízke hospodárenie v lesoch, ktoré nie sú chránené, uzatvára progresívec Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices