Ilustračné PHOTO: © European Union.

Komisia schválila štvrtú zmluvu na zabezpečenie prístupu k potenciálnej vakcíne

Európska komisia schválila štvrtú zmluvu s farmaceutickými spoločnosťami BioNTech-Pfizer, ktorou sa zabezpečuje prvý nákup 200 miliónov dávok v mene všetkých členských štátov EÚ plus možnosť požadovať ďalších 100 miliónov dávok, ktoré sa majú dodať, keď sa preukáže bezpečnosť a účinnosť vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Členské štáty sa budú môcť rozhodnúť vakcínu darovať krajinám s nižším a stredným príjmom alebo ju distribuovať do ďalších európskych krajín.

Zmluva s alianciou BioNTech-Pfizer rozširuje široké portfólio vakcín, ktoré sa budú vyrábať v Európe, vrátane už podpísaných zmlúv so spoločnosťami AstraZenecaSanofi-GSK a Janssen Pharmaceutica NV a ukončených prípravných rozhovorov so spoločnosťami CureVac a Moderna. Toto diverzifikované portfólio vakcín zabezpečí, že Európa bude dobre pripravená na očkovanie, keď sa preukáže, že vakcíny sú bezpečné a účinné.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla:  „V nadväznosti na pondelkové sľubné vyhlásenie spoločností BioNTech a Pfizer o vyhliadkach ich vakcíny s potešením oznamujem, že sme dnes uzavreli dohodu s európskou spoločnosťou BioNTech a Pfizer o nákupe 300 miliónov dávok tejto vakcíny. Touto štvrtou zmluvou teraz konsolidujeme mimoriadne silné portfólio potenciálnych vakcín, pričom väčšina z nich je vo fáze pokročilých skúšok. Po schválení budú rýchlo distribuované a priblížime sa k udržateľnému riešeniu tejto pandémie.“

Komisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová sa vyjadrila: „Bezpečná a účinná vakcína je jedinou dlhodobou stratégiou na ukončenie pandémie a je stredobodom našej európskej stratégie v oblasti vakcinácie. Dnešná dohoda nadväzuje na povzbudivé prvé náznaky z výsledkov klinického skúšania a je ďalším dôkazom nášho úsilia o výraznejšie zapojenie Európy v oblasti zdravia. Je veľmi dobrým príkladom toho, čo môže EÚ dosiahnuť, pokiaľ budeme spolupracovať ako Únia, a ukážkou toho, čo bude môcť priniesť budúca európska zdravotná únia.“

BioNTech je nemecká spoločnosť, ktorá spolupracuje so spoločnosťou Pfizer so sídlom v USA na vývoji novej vakcíny založenej na mediátorovej RNA (mRNA). mRNA zohráva zásadnú úlohu v biológii, pričom prenáša inštrukcie z DNA do bunkového mechanizmu, ktorý zabezpečuje tvorbu bielkovín. Vo vakcíne na báze mRNA tieto inštrukcie vytvárajú neškodné fragmenty vírusu, ktoré ľudské telo využíva na vytvorenie imunitnej odpovede na prevenciu ochorenia alebo boj proti nemu.

Komisia sa rozhodla podporiť túto vakcínu na základe riadneho vedeckého posúdenia, použitej technológie, skúseností spoločností s vývojom vakcín a ich výrobnej kapacity schopnej zaistiť dodávky pre celú EÚ.

Súvislosti

Európska komisia predstavila 17. júna európsku stratégiu na urýchlenie vývoja, výroby a nasadenia účinných a bezpečných vakcín proti ochoreniu COVID-19. Komisia financuje časť počiatočných nákladov výrobcov vakcín formou dohôd o predbežnom nákupe a za to získa právo na nákup stanoveného počtu dávok vakcíny v konkrétnom časovom rámci. Poskytnuté finančné prostriedky sa považujú za preddavok za vakcíny, ktoré členské štáty nakúpia.

Keďže rozhodnutie investovať do vakcíny proti COVID-19 je pre vývojové spoločnosti vysoko rizikové, najmä vzhľadom na vysoké náklady a značnú mieru zlyhania, vďaka dohodám bude možné realizovať investície, ktoré by sa inak nemuseli uskutočniť.

Keď sa ukáže, že vakcíny sú bezpečné a účinné a Európska agentúra pre lieky im udelí povolenie na uvedenie na trh, musia byť rýchlo distribuované a nasadené v celej Európe. Komisia 15. októbra stanovila kľúčové kroky, ktoré musia členské štáty podniknúť, aby boli v plnej miere pripravené, a to aj vypracovaním vnútroštátnych stratégií očkovania. Komisia zavádza spoločný rámec na podávanie správ a platformu na monitorovanie účinnosti vnútroštátnych stratégií očkovania.

Európska komisia sa takisto zaviazala, že zabezpečí, aby vakcínu dostali všetci, ktorí ju potrebujú, a to nielen doma, ale kdekoľvek na svete. Nikto z nás nebude v bezpečí, až kým v bezpečí nebudeme všetci. Preto Komisia od 4. mája 2020 vyzbierala takmer 16 miliárd eur v rámci globálnej reakcie na koronavírus, čo je balík globálnych opatrení zameraných na všeobecný prístup k testom, liečbe a vakcínam proti koronavírusu a na celosvetovú obnovu. Okrem toho potvrdila svoj záujem zapojiť sa do nástroja COVAX pre spravodlivý prístup k cenovo dostupným vakcínam proti ochoreniu COVID-19 všade na svete. Komisia v rámci úsilia Tímu Európa a v kontexte globálnej reakcie na koronavírus oznámila príspevok vo výške 400 miliónov EUR vo forme záruk na podporu nástroja COVAX a jeho cieľov.

O mam

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices