Simecka
Europoslanec Michal Šimečka. PHOTO: © European Union-EP.

Šimečka: Vláda kašle na stovky miliónov eur z Fondu obnovy, ostatné krajiny nás predbehli

Europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka upozornil, že meškanie vlády s reformným plánom ohrozuje skoré čerpanie financií pre Slovensko. „Ak sa vláda okamžite nespamätá, hrozí, že prvé peniaze na obnovu ekonomiky budú Slovensku v kritickom čase chýbať a dostaneme ich výrazne neskôr, než ostatní. Európska únia totiž nedokáže vyplatiť všetky krajiny naraz, a prvé granty z Fondu obnovy bude vyplácať v poradí, v akom jednotlivým štátom schváli reformné plány. Aj preto sa iné krajiny s ich odovzdaním do Bruselu ponáhľali, kým na Slovensku ešte stále nemáme ukončenú ani len domácu diskusiu o našich prioritách,“ uviedol Šimečka.

Šimečka zdôraznil, že hneď po schválení reformného plánu môžu štáty čerpať preddavok vo výške 10 – 20% z celkového objemu. „V prípade Slovenska predstavuje tento tzv. “pre-financing” stovky miliónov eur, ktoré naša ekonomika potrebuje čo najskôr, a ktoré vláda svojou nečinnosťou brzdí. V boji s recesiou je dôležitý každý mesiac a preto napríklad Česko, Chorvátsko, Rumunsko a iné štáty už svoje reformné plány majú hotové. O preddavok môžu požiadať už na jar roku 2021, hneď ako nadobudne účinnosť legislatíva o Fonde obnovy a ich plány schváli Komisia a Rada. Vzhľadom na nečinnosť našej vlády je dnes zrejmé, že Slovensko ich náskok nedoženie a v tejto prvej skupine nebude.“

Europoslanec upozornil, že príprava reformného plánu je domácou úlohou premiéra. „Igor Matovič sľuboval občanom reformné leto, desiatky diskusií a konferencií. Nič z toho nebolo a ministerstvo financií predstavilo na jeseň len všeobecný plán, ktorý skritizovali ešte aj koaliční partneri. Posledné týždne premiér rieši len plošné testovanie, osobné konflikty a otázky na Fond obnovy odbíja tým, že mu naň v noci nezvýšila energia. Ak túto energiu v sebe rýchle nenájde, reálne hrozí, že ľuďom na Slovensku budú životne dôležité európske financie v kritickom čase chýbať, lebo ich budeme čerpať medzi poslednými,“ uzavrel Šimečka.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

O mam

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices